Daghems- och vägpengar togs in i Raseborgs budget

Ett belopp på 67 000 euro för Harparskog daghem och 200 000 euro i stöd till enskilda vägar i staden. Formellt är det respektive nämnder som bestämmer vart pengarna går, men det rådde nog ingen tvekan om vem majoriteten i stadsfullmäktige hade i åtanke då de anslagen röstades in Raseborgs underskottstyngda budget för nästa år.

Bildningssektorn fick på förslag av fullmäktige Petri Kajander, SDP, just så mycket tilläggspengar som en indragning av Harparskog daghem uppskattats spara in. Anslaget blev verklighet med rösterna 29-26, tre röstade blankt.
Och fullmäktige Sven Holmberg, SFP, lät sitt äskande om 200 000 euro till för samhällstekniska sektorn åtföljas av en hälsning med innebörden att han litar på att nämnden är införstådd med vart pengarna tänkts gå. Anslaget röstade igenom med siffrorna 34-23, en röstade blankt.
Fullmäktige Per-Erik Holmberg, SDP, fick med stöd av en betryggande majoritet (49-9) in en skrivning i textdelen om att den hälsovårdscentral som staden från 2014 upprätthåller i egen regi skall ha verksamhetspunkter i Ekenäs, Karis och Pojo.
Ändringarna i budgetförslaget var inte stora, men ledde i alla fall till att nästa års budgeterade underskott ökade ytterligare, till 2 195 390 euro.
Det underskottet får nämnder med flera förtroendeorgan grunna vidare på  stadsstyrelsen ger dem i uppdrag att se över sektorernas och avdelningarnas verksamhetsmålsättningar så att inkomster och utgifter fås att balansera i enlighet med fullmäktiges beslut.
Att budgeten inte balanserar i det skick den nu klubbades av, väckte hos fullmäktige Lauri Metsämäki, SDP, farhågor om att den inte uppfyller lagens krav.
Det gör den nog, det kravet uppfylls om bara ekonomin är i balans under planeperioden, lugnade ordföranden Thomas Blomqvist, SFP, honom – men erkände utan omsvep, att någon lysande prestation utgör nästa års budget inte.