Västra Nylands avfallsnämnd har beslutat att höja avfallsavgifterna från början av år 2013. Foto: VN-arkiv

Sophämtningen blir dyrare

Västra Nylands avfallsnämnd har beslutat att höja avfallsavgifterna från början av år 2013. Förhöjningen beror i huvudsak på att avfallsskatten stiger, men även andra kostnader har stigit sedan föregående justering.

Statens avfallsskatt stiger från 40 euro till 50 euro per ton i början av året och den betalas för avfall som deponeras på avstjälpningsplatsen. Det här syns i hushållskassorna för det leder till att avfallsavgifterna stiger nästa år.
Det kommunalt ägda bolaget Rosk’n Roll sköter den centralt konkurrensutsatta avfallstransporten i Västnyland. Där stiger de kärlvisa avgifterna, beroende på kärlstorleken, med 5,3–8 procent. För det vanligaste avfallskärlet, som rymmer 240 liter, stiger avgiften med ungefär 7 procent. Mervärdesskatten som eventuellt höjs vid årsskiftet, förhöjer även priset.
Helhetsinverkan är ungefär 11 euro per år för ett hushåll.
Årsavgiften för de regionala sopterminalerna, som främst används av sommarstugeägarna och personer som bor i glesbygden, stiger med 5 procent.

Dyrare transporter
Mellan åren 2007 och 2012 har transportkostnaderna stigit enligt index med över 20 procent. Efter att kostnaderna stigit har man vid behov justerat transportentreprenörernas ersättning. Kostnaderna för behandling av avfall jämte avfallsskatten har stigit med 24 procent. Kostnadsökningen har inte fullt ut överförts på kundpriserna, utan har under ifrågavarande period stigit med i snitt 12,4 procent.
Bioavfallsavgifterna höjs med 6 procent. Denna avgift har varit oförändrad sedan år 2008. Ekoavgiften ändras inte, den har inte höjts på fem år.

Ny sammansättning
Västra Nylands avfallsnämnd höll den 27 november sitt första möte i sin nya uppsättning, där Lojo och Karislojo var med som nya kommuner.
Avfallsnämnden beslöt att fatta beslut om Lojos avfallsavgift vid följande möte, eftersom den ännu inte har tillräckliga uppgifter om hur avfallshanteringen i Karislojo ordnas.
Största delen av avfallsavgifterna från Lojo och Karislojo utgörs av den fastighetsvisa avfallshanteringen, som fortfarande sköts på avtalsbasis och då är det entreprenören som besluter om avgiftens storlek. Detta gäller både för det blandavfall och bioavfall som insamlas fastighetsvis.