Foto: Alexandru Babos

Ekenäsbos pass från 1831 hittat i Stockholm

Ett pass från 1831 tillhörande Ekenäsbon Gustaf Wilhelm Malmgren har hittats på Riddarholmen i Stockholm, skriver Dagens Nyheter på sin nätsida.

Passet hittades på trossbotten under en golvplanka i samband med en renovering av Gamla auktionsverket. Passet var utfärdat på Gustaf Wilhelm Malmgren, som enligt handlingarna i passet reste från Ekenäs till Stockholm 1831, skriver DN.se.
Finland var då en del av Ryssland.

– Passet är mycket välbevarat och har flera bifogade resehandlingar, bland annat ett brev från borgmästaren i Ekenäs som intygar att resenären är vid god hälsa, säger Alexandru Babos, kulturarvsspecialist vid Statens fastighetsverk i ett pressmeddelande.

Enligt handlingar i passet var Gustaf Malmgren handsk- och skämskmakaregesäll. Vart han tog vägen och varför han miste sitt pass är okänt.

– En möjlig förklaring är att Gustaf Malmgren lämnade ifrån sig passet när han behövde pantsätta något på Generalassistanskontoret – ett statligt pantlånekontor som vid denna tid hade sin verksamhet i huset, säger Alexandru Babos.

Också ett annat pass i dåligt skick har hittats. Enligt Alexandru Babos verkar det som om man använt sig av pass och andra dokument som utfyllnadsmaterial när man senast lade golvet 1835. Babos räknar med att det finns fler pass i trossbotten.

I dag huserar Mark- och Miljödomstolen samt Justitiekanslern i byggnaden.