Siiri Räisänen sken i kapp med sitt diadem. Foto: Peter Johansson

Jul i båda bruken igen

Allt från glasblåsning och traditionell julmarknad till tomtestig och luciatåg till häst. Det fanns mycket att se, uppleva och inhandla, då det under lördagens lopp igen drog ihop sig till jul i bruket i både Fiskars och Billnäs.

Under förmiddagen vilade lugnet ännu över Fiskars.
I det ena försäljningstältet på torget var Gun och Oiva Gillsten från Salo rustade för julkommers i kyla.
Nere vid det lilla ångloket förberedde scouter från kåren Polaris en stockvedsbrasa i det fria och en värmestuga för allmänheten – läs: ett uppvärmt tält.
Ett stycke därifrån tog sig de första besökarna en titt på Fiskars museums julutställning, som i  årets tappning  fokuserar på julgranstraditionen.
Fram på eftermiddagen kunde den som så ville pröva på glasblåsningen svåra konst.
Och genom såväl dagen som de julpyntade affärerna slingrade sig en tomtestig med olika uppgifter vid kontrollerna.

Lucia till häst

Oavsett den bitande vinden ökade mängden folk i rörelse i Fiskars småningom.
I Billnäs rådde en bit in på eftermiddagen ställvis en viss trängsel, inte minst i den forna lagerbyggnad, där Byggnadsapotekets reservdelsbank tidigare var inhyst.
Där iscensatte  Pro Billnäs nu en traditionell julmarknad, med ett rikligt varuutbud, som innefattade allt från bakverk och julgodis till ljus, tomtar, och dockkläder.
För Jesper Rehn och hans lilla brorson Filip Lindqvist bjöd julen i Billnäs bruk i alla fall på en liten besvikelse. Brandbilsåkning stod på deras program för dagen, men innan de hann sätta planerna verket fick Billnäs FBK fick lov att rycka ut.'

Enligt räddningsverket fick manskap från kåren sannolikt hjälpa till att dirigera trafiken förbi platsen för ett mindre missöde i trafiken.
Annat program för barnen saknades ändå inte, det var förlagt till sädesmagasinet på andra sidan ån.
Och luciatåget, som drog fram längs Bruksvägen med ljuskrönta Sofia Koistinen på en av hästarna i täten, hade alla förutsättningar att tilltala både större och mindre åskådare.