Hur går det där då? Fr.v. Jorma Laiho, Guy Grönholm och Kristian Westerholm funderar över gasledningens två alternativa dragningar genom Ingå. Foto: Peter Johansson

Gasledning engagerar i Ingå

På bland annat bostäder och brunnar och deras placering i relation till den tänkta gasledningens två dragningsalternativ funderades det i grupper kring utbredda kartor, då Gasum inbjöd Ingåborna till fortsatt diskussion kring planerna på en terminal för import av flytande naturgas..

Det som pågår är den såkallade miljökonsekvensbedömningen.Till hösten nästa år hoppas projektchef Pekka Hytinkoski att det skall finnas underlag för hur och var man går vidare: I Joddböle i Ingå, eller i Tolkis i Borgå?
Nu ville Gasum och konsulten Pöyry samla in synpunkter från dem som berörs, i hopp om nyttig vägkost för den fortsatta planeringen.
Jorma Laiho och Guy Grönholm påtalade riskerna med en ledningsdragning genom grundvattenområden, och fick också svar på sina frågor gällande muddringsbehovet utanför Tolkis och Joddböle respektive ledningsgator efter det att gasledningen väl har byggts.
På åkermark gäller det bara att parera för markeringskäpparna som visar var ledningen går, i övrigt är det fritt fram att bruka jorden. I skogsområden gäller att en fem meter bred gata måste fredas för nyplantering av skog.
Och muddringsbehovet i Borgå är inte nämnvärt större än det är i Ingå.


Nära hemknutarna


Hur hanteras ersättningsfrågorna under byggtiden? undrade Ralph Köhler, och fick beskedet att där handlar det om myndighetsbeslut.
Litet fundersam såg  Köhler ut, då han under verkstadsdelen av informationen stod lutad över en av många utbredda kartor.
Den östliga ledningsdragningen stryker betänkligt nära hemknutarna på Stor-Breds.
Böjda över en annan karta stod Laiho, Grönholm och kommunfullmäktiges ordförande Kristian Westerholm i sin egenskap av markägare.
För Westerholms del skulle det västliga alternativet innebära att en stump av ledningen går under hans åker och en annan genom hans skog.
– Det kan jag leva med. Man får hoppas att det här också skulle locka hit något företag som använder gasen direkt, tillägger han, med Ingå kommuns bästa i åtanke.