Sofia Wahlsberg, Maria Sandberg, Ann-Sofie Gröning, Susanna Virtanen, Viola Ahlfors, Fredrik Kevin och Pernilla Nordström vill att Harparskog daghem ska fortsätta sin verksamhet. Foto: Karin Sandell

Föräldrar kämpar för Harparskog daghem

De har inte gett upp. Föräldrarna gör allt de kan för att få behålla sina barn i Harparskog daghem.

– Jag ska göra allt jag kan för att dagiset ska få finnas kvar, säger Sofia Wahlsberg, ordförande för daghemmets föräldraförening.
Bildningsnämnden har beslutat att stänga Harparskog daghem. Nu hoppas föräldrarna att den nya bildningsnämnden som tillträder nästa år ska pröva ärendet på nytt. På måndag uppvaktar de staden med en skrivelse där de lyfter fram flera utvecklingsmöjligheter som alternativ till en nedläggning.
– Raseborg måste kunna betjäna också de invånare som inte bor i centrum av Karis eller Ekenäs, säger Susanna Virtanen, föräldraföreningens sekreterare.
Hon och sju andra föräldrar träffades i går kväll för att diskutera med stadsstyrelsens ordförande Ulf Heimberg.
– Jag skulle verkligen ha önskat att någon från bildningsnämnden också hade kommit, säger Sofia Wahlsberg.

Okänt dagis
Enligt föräldrarna har Harparskog blivit åtsidosatt av staden och många känner inte ens till att daghemmet finns.
– Om alla som vill skulle få komma hit så skulle det finnas tillräckligt med barn, säger Fredrik Kevin.
I dag går tio barn i Harparskog, sju av dem fortsätter nästa höst ifall dagiset inte läggs ner. Utöver det räknar föräldrarna med att det finns många intresserade.
– Varför skulle vi inte kunna ta emot tvåspråkiga barn? frågar Sofia Wahlsberg.
Hon och de andra föräldrarna anser att det vore bra för byagemenskapen.
Som läget är nu flyttas barnen till Österbo daghem. Föräldrarna är oroade över att det gör att barnen dras allt mer mot Österby och Ekenäs centrum, något som i sin tur kan bidra till att det ordnas allt färre aktiviteter i byn som till sist skulle dö ut. Så behöver det inte gå, eftersom de säger att de nya familjer som flyttar till byn har små barn och alltså är i behov av dagvård.
– Vad är det de sparar 60 000 på genom att stänga Harparskog? frågar Fredrik Kevin.
Sofia Wahlsberg konstaterar att det ändå ska göras samma materialanskaffningar och krävs lika stor personal även om barnen flyttar till Österbo.
– Vi har en idealisk dagisplats. Det är ett tryggt daghem där barnen får vara i en liten grupp i en säker omgivning med underbar personal.