FOTO:VN-ARKIV

Kyrkpressen kan mista tusentals prenumeranter

Kyrkpressen riskerar att förlorar närmare 9000 prenumeranter då Raseborgs församlingar ska spara pengar.

Chefredaktör May Wikström är besviken.
–Tanken om en folkkyrka inom Borgå stift försvagas. Om prenumerationen blir ett val kan leda till att det kyrkliga budskapet når bara en smal grupp i församlingens inre kärna, säger Wikström.
I dag prenumererar cirka sextio svenska församlingar på tidningen till sina medlemmar. Tidningen når varje vecka över 100000 personer. Förra veckan meddelade Västra Nyland att församlingarna i Raseborg och på Kimitoön sparar pengar och därför kommer att sluta prenumerera på tidningen till sina medlemmar.
Om Kyrkpressen förlorar 9000 prenumeranter kan det leda till att tidningen blir tunnare. Personal kommer inte att permitteras, säger Wikström.
Finns det risk för att andra församlingar går i Raseborgs fotspår?
–Det är klart att risken finns, men det finns också en risk att det slår tillbaka mot församlingarna om de drar in prenumerationerna. Jag har fått samtal av besvikna raseborgare som hotat att skriva ut sig ur församlingen på grund av det här.

Beslutet kan upphävas

Gemensamma kyrkofullmäktige i Raseborgs kyrkliga samfällighet fattar det slutliga beslutet på sitt möte i december.
–Formellt sett är det möjligt att beslutet upphävs, så modet har inte fallit trots att jag tycker att det är ledsamt både för oss och för församlingsmedlemmarna i Raseborg, säger Wikström.
Enligt henne innebär prenumerationen ingen stor utgift för församlingarna.
–Många församlingar som kan ses som ganska fattiga har ändå gått in för att beställa Kyrkpressen. I slutändan handlar det om prioriteringar.