Jeanina Enberg har det mesta klart för julhandeln. FOTO: HANNA KULTANEN

Butikerna redo för julhandeln

På lördag öppnar julgatorna i Ekenäs och Hangö.

I Ekenäs anländer julgubben med följe till torget klockan 10.30. Efter det blir det olika program runtom i centrum. I Hangö tänds julbelysningen på Berggatan klockan 16. Programmet pågår i två timmar och avslutas med fyrverkeri.

Också butikerna i Ekenäs har skyltfönstren juldekorerade och hyllorna fyllda med julsaker. 

– Vi började förbereda butiken inför julen i mitten av oktober, men då handlade det mest om att blanda bassortimentet med julsortimentet och få det till en snygg helhet. Första veckan i november hade vi alla skyltfönster färdiga och nu är det bara finslipning som gäller, säger Pentikbutikens ägare Jeanina Enberg.
I butikerna syns det att julen har blivit lite modernare. Gåvorna ska vara användbara och inte bara stå på hyllan.
– Visst går julpynt och prydnadstomtar åt, men nu för tiden vill man att gåvorna ska vara användbara och praktiska. Speciellt burkar och bakningssaker är populära. Det är också vanligt att ge till exempel muggar med tepåsar som gåva, säger Marimekkoförsäljaren Sabin Sundström.
Det är inte bara gåvorna som blivit modernare, även de traditionella julfärgerna har ändrat vilket syns i butikerna. Vitt, grått och silver är populärt sen några år tillbaka och den traditionella röda färgen har fått väja undan.
– I år satsar vi på en röd-vit jul. Vitt för dem som vill ha en modern jul och rött för den lantliga julen. Nytt för i år är ett större sortiment av juldelikatesser så som glögg, godis, julknäckebröd och geléer av olika slag, säger Enberg.