Daghemmet i Harparskog stänger den 1 augusti nästa år. Foto: Agneta Sjöblom

Harparskog förlorar sitt daghem

Harparskog daghem ryker med då bildningsnämnden bantar sin budget. Daghemmet stängs från och med den 1 augusti.

– Beslutet kom som en kalldusch. Vi föräldrar är besvikna och chockade, säger Sofia Wahlsberg som är ordförande för daghemmets föräldraförening.
På föräldramötet som hölls för ett bara par månader sedan var budet att en stängning inte är aktuell. Sofia Wahlsberg är också kritisk till informationsgången.
– Själv fick jag veta om stängningen från en annan förälder som hade kompis som läst om det på webben.

Hopplöst
Från föräldraföreningens sida har man försökt hitta på olika lösningar som kunde ändra på stängningsbeslutet. Till exempel att byns finskspråkiga föräldrar bereddes möjlighet att sätta sina barn i daghemmet om de så önskar.
– Men det ser rätt hopplöst ut. Det är ledsamt att man ska stänger ett dagis som är så viktigt för byborna, säger Sofia Wahlsberg.
Många föräldrar jobbar i Hangö och för dem innebär stängningen att de i fortsättningen först måste köra i motsatt riktning för att lämna sina barn på dagis.
– Daghemmet i Harparskog har erbjudit en trygg miljö, precis sådan som den ska vara, i motsats till alla stora anstalter. Det är synd att barnen ska rivas bort härifrån. Också personalen är helt underbar.

Fastigheten till försäljning
Harparskog daghem har totalt plats för 15 till 18 barn. För tillfället är barnen 10 till antalet. Platserna kommer vid stängningen att flytta över till Österby daghem. Där kan man ta emot flera barn i och med att Österby daghems förskoleavdelning flyttar till Österby skolas före detta biblioteksutrymmen. Av personalen kommer de två ordinarieanställda att erbjudas annan plats inom dagvården.
På halvårsnivå beräknas stängningen av Harparskog daghem ge en besparing på 67 000 euro. Det blir också möjligt för staden att sälja fastigheten och den vägen få in extra intäkter.

Nämndens förslag går nu vidare till stadsstyrelsen, budgeten spikas av fullmäktige den 10 december.