Gunnevi Winberg från Pojo (längst t.v.) knep silver i VM i snapsvisor, Kaj Gustafsson (bredvid henne på bilden) vann. Foto: Helge Nystedt

Silver i snapsvise-VM för Winberg

För trettonde gången gjorde Sverige och Finland upp om vem som är bäst på att skriva nya snapsvisor. Guldet gick till svensken Kaj Gustafsson, silvret knep Gunnevi Winberg från Pojo.

Landskampen avgjordes på lördagen på Restaurang Kajsaniemi där Sverige visade var skåpet står. Sverige tog hem både individuella segern, publikfavoriten och landskampen som helhet och hade inte juryn varit nådig och gett oavgjort i hejarklacken hade Sverige sopat bordet på mer eller mindre allt.

 Till vinnare utropades Kaj Gustafsson från Simrishamn med visan Tur och retur till världsmästare. På andra plats kom Gunnevi Winberg från Pojo med visan Alla roliga stunder till melodin Maskros och tjärdoft. Tredjeplatsen togs av Ulf Söderqvist från Malmö med visan Börsras. Börsraset var också populärt bland publiken och den valdes till publikens favorit.

Tävlingen arrangerades av Finlandssvenska rimakademin (Fira) i samarbete med Folkmusikinstitutet i Vasa och Spritmuseum i Stockholm. Sedan 2011 har man bland arrangörerna (och publiken) ansett att detta är en så stor och prestigefylld tävling att man numera titulerar det som Världsmästerskap i nyskrivna snapsvisor.

Gunnevi Winbergs Alla roliga stunder
melodi: Maskros och tjärdoft

Jag lät alla mina snapsflaskor finnas
fast jag vet att de nu är tomma och ska i retur.
Men det är så skönt att sitta och minnas
alla roliga stunder då de tömdes ur.