Veteraner beviljades anslag för hemtjänster

Rekordmånga frontveteraner i Raseborg har beviljats anslag för hemtjänster. Statskontoret har i år beviljat Raseborgs stad anslag på cirka 25 000 euro som är avsett för frontveteraner i behov av kommunala öppenvårdstjänster i hemmet.

Anslagen har lediganslagits i olika etapper och staden har mottagit ett rekordantal ansökningar, 147 stycken.
− Det är positivt att det kom så här många ansökningar då det totalt finns cirka 280 frontveteraner i Raseborg i dag, säger Eva Storgårds som har skött utdelningsprocessen för staden.

Även om Statskontoret årligen beviljar kommuner med frontveteraner anslag för utdelning är ansökningarna ingen självklarhet.
− I detta nu är våra frontveteraner 85 år och äldre. Många av dem har fått hjälp med ansökan av närstående men också av de fyra lokala frontveteranföreningarna som är verksamma inom stadens gränser; Pojo, Karis, Ekenäs och Snappertuna. Föreningarnas insatser har varit värdefulla, tillägger hon.
− Om man ser till stadens olika områden var man mest aktiv i Ekenäs, vilket kan bero på att de har en aktiv frontveteranförening. Över lag ökade ansökningarna på hösten från Karis och Pojo jämfört med tidigare, säger Storgårds.
I början av året inkom 42 ansökningar och i oktober 105. Just nu har 147 beslut fattats, för en summa på 21 100 euro. Grundtrygghetsnämnden har fastställt att maximibeloppet som utdelas är 300 euro per person. I praktiken har man delat ut 200 euro per person.
För att bli beviljad kommunala öppenvårdstjänster krävs bland annat att personen är bosatt i Finland och har deltagit i 1939−1945 års krig. Personen ska ha tilldelats frontmanna-, fronttjänst- eller fronttecken.
Storgårds påminner om att det är viktigt att frontveteranerna använder beviljade medel för i annat fall återgår de till Statskontoret.
Det finns återstående anslag, cirka 5 000 euro, att ansöka om. Senast den 6 december ska blanketterna vara inlämnade. Blanketter fås via front-officen (i stadshuset och i Fokus i Karis), socialbyråerna och via stöd och vård i hemmet.