Ilmari Viljanen i Ingahemmets matsal. Foto: Karin Sandell

Ingahemmet väntar på besked

Ingahemmets klienter har flyttat ut och kvar finns bara köksverksamheten. Vad som ska hända med Ingahemmet och byggnaderna runt omkring är fortfarande oklart.

– Det finns ett förslag om att centralköket i Lönneberga ska byggas ut, det betyder att Ingahemmet blir helt utan verksamhet, säger Ilmari Viljanen, fastighetschef i Ingå kommun.
I september lämnade fullmäktigeledamot Barbro Viljanen (obunden) in en motion om att göra om äldreboendet till företagshotell.
– Företagshotell är en möjlighet. Det är upp till beslutsfattarna att fundera om det hör till kommunens kärnverksamhet att driva ett sådant eller om man borde sälja, säger Ilmari Viljanen.
Han säger att läget kan vara lite problematiskt – i närheten finns ingen service i form av lunchrestauranger eller dylikt. I övrigt anser han att utrymmena mycket väl kan passa för någon typ av kontor.
– Ur tekniska kansliets synvinkel önskar jag att det snart fattas ett beslut. Underhållskostnaderna är stora och vi måste hålla huset varmt.

Centralkök

I den närmaste framtiden kommer man att fortsätta tillreda mat till skolor och daghem i Ingahemmet. Köket ska till och med få nya maskiner för att kunna tillreda fler portioner än tidigare.
– De nya maskinerna kan sedan flyttas till Lönneberga.
Förslaget att bygga ut Lönnebergas kök finns med i budgetförslaget för nästa år. Om det går igenom betyder det att nästan hela kommunens köksverksamhet koncentreras till ett och samma ställe. I Degerby kommer maten fortsättningsvis att göras i Degerby skolas eget kök.
Ilmari Viljanen uppskattar att det dröjer till slutet av sommaren innan köksverksamheten kan läggas ner i Ingahemmet.

Sundmanska möblerna

På andra våningen står de så kallade Sundmanska möblerna fortfarande kvar i väntan på ett nytt hem. Möblerna skänktes till kommunen av paret Sundman från Täkter på 1980-talet.
– Kommunen har utrymmesbrist och de kräver mycket utrymme. När det nya biblioteket öppnas i kommungården kan möblerna kanske flyttas till det nuvarande biblioteket.