VN-arkiv/Nina Ahtola

Snabb hvc-service kan ge prutmån i Raseborg

Ett akut, brådskande vårdbehov skall hälsovårdscentralen tillgodose omedelbart. Men brådskar det inte, är enligt gällande lag en väntetid på upp till tre månader godtagbar.

Här yppar sig  en möjlighet för Raseborg att banta ner vård- och omsorgssektorns nettokostnader under nästa år.
– Vi brukar nästan utan undantag kunna ge en tid till läkare eller sjukskötare inom tio dagar, säger grundtrygghetsdirektör Arne Nummenmaa.

Dyrare lägga ner i Pojo

Men det krävs mera än så, sektorn står för nästan 3,5 av de 6 miljoner euro som borde strykas ur budgetförslaget.
Att dra in Pojo hvc, lönar sig inte. Om så skulle ske, kan  Pojoborna börja besöka Karis hvc. Det betyder merkostnader för staden så länge Mehiläinen sköter ruljangsen där. Men inskränkningar är inte uteslutna i Pojo.

För bra handikappservice?

Prutmån, om man ser till lagens minimikrav, finns det inom handikappservicen. Nummenmaa konstaterar att de kraven i vissa fall överskrids kännbart. Stadens samarbetsersättningar till Fontana, Kaippari, Ratatupa och FDUV är ett frivilligt åtagande, som alltså kan ses över. Myndighetsuppgifter, barnskydd och utkomststöd, är han inte beredd att över huvud taget diskutera apropå spartvånget. Avkall är han heller inte villig att göra på centrala grundprinciper som skall trygga kvaliteten i vården.

Besvärliga konsekvenser

Om man drog in ålderdomshemmet Ekhem, som fungerar i hyrda lokaliteter på Ekåsens område, skulle man få lov att placera hemmets tretton klienter på Mjölbolsta eftersom de knappast kan skickas hem. Antingen på överplats, eller så att platser töms genom att de friskaste skickas hem från Mjölbolsta.
Nummenmaa säger heller inte att man skall stänga Ekhem. Med sitt exempel vill han visa hurudana svårhanterliga konsekvenser bantningskraven kan få.