Kultursekreterare Regina Ekblom vid Iobios projektor som i dagens läge främst står och samlar damm. Foto: Agneta Sjöblom

Iobio väntar på digitalisering

Iobios projektor har antagligen visat sin sista rulle. För den kommunala biografen står valet mellan en digitalisering eller en nedläggning.

Projektorn av italiensk tillverkning är det inget fel på. Den är mer eller mindre en evighetsmaskin. Däremot är det i dagens läge svårt att få tag på analoga 35 millimeters filmer.
– Vi har riktat in oss på barn- och ungdomsfilmer och i dessa dvd-tider måste man kunna erbjuda nya filmer om man vill att det ska komma publik. Det har även blivit svårt att få tag på gamla filmer. Finnkino hade tidigare ett lager men det har upphört. Vi står inför faktum att vi antingen måste digitalisera eller också upphöra med verksamheten, säger kultursekreterare Regina Ekblom.

Filmstiftelsen stöder
Enligt de offerter som begärts in skulle digitaliseringen kosta 40 000 euro. Ett anslag på 20 000 euro finns inskrivet i budgetförslaget som kommunfullmäktige ska ta ställning till den 12 november. Den resterande summan hoppas man på att få i bidrag från Finlands filmstiftelse som ännu en kort tid framöver beviljar understöd för dylika projekt.