Det finns så kallad smartboard i två klassrum i Ekenäs gymnasium vilket är ypperligt. Men i övrigt finns mycket att önska, enligt rektor Marianne Pärnänen. Foto: Elsa Rehn

Rektorn efterlyser visioner för utbildningen

Vi har ett fint utbildningssystem och bra skolor i regionen, men om allting bara rullar på som nu utan någon tydlig målsättning hamnar vi på efterkälken, bedömer Marianne Pärnänen. Hon efterlyser fram för allt en vision för utbildningen i Raseborg, men också helt konkreta saker som nya moderna pulpeter.

Under sina år som rektor vid Ekenäs Gymnasium har hon flera gånger kommit hem från resor och konferenser med nya idéer och mycket inspiration i bagaget. Väl tillbaka i vardagen har tyvärr mycket lite gått att förverkliga.
– Det talas om att utbildningsnivån är låg i vår region, men vad gör man åt saken? Att spara är knappast lösningen. Nu trampar man på, men det finns ingen uttalad tanke om hur man vill utveckla skolorna i Raseborg.
Att fortsätta som nu fungerar kanske för stunden, men hon bedömer att andra drar ifrån både globalt och på riksnivå.
Vi har bra utbildning, men det har andra också och de är starkt på gång. Om vi inte ser om vårt hus hamnar vi på efterkälken.
Nya pulpeter, större och flexiblare utrymmen, allehanda teknisk utrustning och specialutrymmen i till exempel kemi och fysik finns på önskelistan.
Sådant handlar förstås om resurser, men i första hand hoppas hon att politikerna skall komma med någon inspirerande vision som utvecklingsarbetet kunde förankras vid.
– Det jag saknar är att man medvetet går ut och säger att man satsar på skolan långsiktigt och berättar hur man vill utveckla regionen och var utbildningen kommer in i bilden, säger hon och kastar bollen till nya fullmäktige.