Grupp efter grupp av beväringar fick information, skriftlig sådan som komplement till den muntliga. Foto: Nina Ahtola

Plats för flera svenskspråkiga poliser

Svensktalande poliser är en bristvara. Alla nyutbildade har åtminstone hittills fått jobb runt om i Svenskfinland, men det betyder inte att alla vakanser skulle ha kunnat fyllas, konstaterar Kjell Nylund som är ansvarig för den svenskspråkiga utbildningen vid polisyrkeshögskolan i Tammerfors.

Nu lägger man följdriktigt på ett kol i rekryteringen av nya studerade till utbildningen som inleds hösten 2013.
I fredags dags fick beväringarna i Dragsvik information om yrket – och om utbildningen, som i jämförelse med många andra tills vidare erbjuder kännbara förmåner.
Den intresselista som cirkulerade bland beväringarna, hade en bit in på eftermiddagen samlat åtminstone ett sjuttiotal namn, uppskattade Nylund.


Maximalt 24

En ny svenskspråkig grundutbildning, omfattande 165 studiepoäng, inleds i augusti nästa år i Tammerfors.
Ansökningstiden till den börjar nu i mitten av november, och Nylund hoppas på över hundra ansökningar för att om möjligt – efter gallring – kunna fylla en klass med maximala 24 studerande.
På senare år har antalet studerande per klass varit klart lägre än så, det har handlat om kanske 16 eller 18 studerande.
Men det finns rum för flera, också ute på fältet.
Någon risk för att de som söker till utbildningen skulle bli utan jobb eller komma att tjänstgöra på orter där deras språkliga bakgrund är av mindre betydelse, känns Nylund inte vid.


Hotade förmåner

Det var inte första gången man besökte brigaden i syfte att informera om yrket och uppmuntra intresserade att söka till polisutbildningen.
Däremot var det första gången som målgruppen faktiskt utgjordes av alla beväringar.
Och även om det kanske inte sades direkt ut, finns det alldeles särskilt god anledning för den som tänkt sig en yrkeskarriär som polis att söka till utbildningen i den här omgången.
Av polisaspiranterna Jessica Örns, Johan Uppgårdhs och Niko Gustafssons presentationer av utbildningen, framgick klart att de förmåner som en blivande polis åtnjuter under studietiden är betydande,
Gratis kost och logi, dagpeng, lön under en del av studietiden.
Men – det är knappast så länge till som de här statliga förmånerna finns kvar.
Meningen är att polisutbildningen från och med början av år 2014 skall få högskolestatus, och i och med den förändringen försvinner småningom förmånerna av hänsyn till principen alla på samma startlinje.
De som inleder sina studier nästa höst har i alla fall hopp om att få behålla förmånerna studietiden ut.