Foto: VN-arkiv

Spartalko vid Västra Nylands folkhögskola

Västra Nylands folkhögskola i Karis kämpar med sin ekonomi. Eleverna är märkbart färre än föregående läsår, statsandelarna har minskat och kommer eventuellt att skäras ner ytterligare.

Vid samkommunens stämma i går kväll godkändes förslaget som innebär att de åtta ägarkommunerna bidrar med 100 000 euro för driftsverksamheten och 80 000 euro för investeringar för att balansera budgeten. Av kommunerna motsatte sig Hangö den extra utgiften men fick inget understöd.
– Det kommer att bli tufft trots att kommunerna kommer emot, men vi kan i varje fall leva med ett lite större lugn, säger rektor Kerstin Romberg.
Sparåtgärder har även vidtagits vid skolan. Personalkostnaderna ska bland annat sänkas genom färre heltidsanställda lärare, färre timlärare och möjlighet till frivillig tjänsteledighet. Rektorn har anhållit om en frivillig sänkning av sin lön för en bestämd tid. Flera har anmält sitt intresse för att byta ut semesterpenningen mot ledig tid. Köp av tjänster och material ska minskas. Bland annat ska kökspersonalen tvätta sina kläder själv.