Ny kabel dras i land på 28 olika stränder. Foto: Nina Ahtola

Fortum ser över sitt nät i Barösund

Bättre och säkrare el utlovas i Barösund nästa år då spänningen i distributionsnätet höjs från 10 till 20 kilovolt som numera är den gängse standarden.

Genom projektet som Fortum påbörjade i fjol har Barösund också försetts med ett ringmatat elnät genom en kabel mellan Tiftö och Kalvö.
– Om ett fel uppstår gör ringmatningen det lättare lokalisera var felet ligger. Det gör också att de områden som inte berörs får sin el snabbare tillbaka, säger planerare Peter Sjöholm från Fortums underleverantör N3M Power.
– I en situation där ett fel uppstår i nätet är det lättare och enklare att reparera felet då alla områden har samma spänningsnivå. Ett enhetligt nät är också lättare att underhålla, säger Sjöholm vidare.

Sex kilometer kabel
Drygt 6 kilometer nya kablar har med rutinerade dykares hjälp sänkts i havet sedan slutet av september. Totalt handlar det om 14 olika kabelavsnitt som dragits i land på 28 olika stränder. Kabelnedläggningen är avklarad men två arbetsteam från Fortums underleverantör N3M Power kommer att vara sysselsatta med strandarbeten i ytterligare tre till fyra veckor.
Som en del av projektet ska också stolptransformatorn på Stora Lövö bytas ut till en parktransformator. På Hyndan installerades en parktransformator redan i fjol.
Totalt beräknas projektkostnaderna uppgå till drygt en halv miljon euro.