Seppo Koponen har hunnit samla på sig en gedigen arbetserfarenhet. Behövs hans insatser över huvud taget inte längre i arbetslivet? Foto: Beatrice Blåfield

Dyster höst för Seppo Koponen

För många var jobbet på FN-Steel deras första och kanske sista jobb. Man kom till fabriken för att stannade kvar där - för alltid trodde de flesta. Därför känns tröskeln att söka nytt jobb säkerligen frustrerande hög och svårt rent praktiskt.

– Nu de här tre sista veckorna har jag börjat misströsta över att inte ha någonting att göra. Det blir lätt så att man sover längre på morgnarna och om kvällarna kommer man igen sent i säng, man kommer in i en fel dygnsrytm.
Jag är rädd för att det här gäller för oss alla, säger Seppo Koponen som i sommar tillsammans med alla 270 arbetstagare i Koverhar blev uppsagda av FN-Steel.

Svårt söka jobb
Under förhösten har Seppo Koponen och hans forna arbetskamrater hunnit få sina yrkeskunskaper kartlagda, de har också på kurs fått lära sig hur man via datamaskin ansöker jobb.
Många av de uppsagda från FN-Steel hoppades på att få jobb inom Sisu Auto Truck då bolaget bjöd ut mellan femton och tjugo jobb i somras. Men så blev det inte. Sisu Auto Trucks vd Petri Reinilä uppskattar att endast en person från FN-Steel de facto anställdes.

Chansen for
Att det inte blev flera än så beror på att Sisu Auto Trucks tog över ett tiotal av Komas uppsagda arbetstagare vid monteringsenheten i Karis i mitten av september.
Vad Seppo Koponen hört har ett trettiotal av hans forna arbetskamrater hittat nya jobb åt sig, resten är fortsättningsvis arbetssökande.
– Jag är väl tvungen att inse att en person över 50 har svårt att hitta jobb åt sig bland alla andra sökande. Man ska vara trettio och ha minst 20 års arbetserfarenhet. Då kanske man lyckas, säger han.

 

VN följer i en serie med hur det går för Seppo Koponen som var en av hundratals anställda som fick sparken då FN-Steel gick i kokurs i somras.