Sonja Knuts-Söderlund bor några hundra meter från var vargen setts i Pojo. Foto: Nina Ahtola

Vargen i Pojo skrämmer inte

Vargbeståndet i hela landet ökar och det syns även i Västnyland. Men den varg som rört sig i Pojo orsakar ingen panik i trakten.

– Inte har vi ändrat på vårt beteende direkt på grund av det här, säger Sonja Knuts-Söderlund, som bor några hundra meter från var vargen setts i Pojo.
– Kanske man hellre rör sig mera inne i byn, säger Knuts-Söderlund, som brukar promenera med familjens hund.
Det finns tre barn i familjen, den yngsta är 6, de äldre är tonåringar.
– Vi har inte förbjudit någon att gå ut. Här hemma tar vi det mera på skoj, med den yngsta har vi sjungit Vargsången från Ronja Rövardotter och Ingen rädder för vargen här, säger hon.
För några år sedan såg hon tre vargar på nära håll i Pojo.
– Jag var ute på promenad med yngsta barnet i vagnen och dottern kom emot med hunden. Plötsligt såg jag tre vargar komma springande mot hunden, på kanske 100–150 meters håll. De stannade upp då de såg mig och gav sig sedan i väg. Det var verkligen skrämmande.
Sonja Knuts-Söderlund tycker att myndigheterna borde reagera om vargar regelbundet börjar röra sig nära bebyggelse.
– Det är skrämmande om de börjar vara nyfikna på folk.

"Inte intresserad av folk"
Pojobon Markus Andersson tror inte att vargen som rör sig där är intresserad av folk.
Han bor tillsammans med familjen i ett enfamiljshus med en tomt som gränsar till skog.
– Jag brukar ofta vara ute i skogen med döttrarna, 7 och 1,5 år gamla, säger han.
Den yngre dottern får fortsättningsvis sova ute i vagnen på dagen.
– Bor man i skogen så får man leva med att det finns djur inpå knutarna, säger Andersson.

Beståndet har ökat
– Visst har vargbeståndet ökat, säger Bo-Kristian Lindholm, verksamhetsledare för Hangöudds jaktvårdsförening.
Lindholm säger att antalet vargar i trakten började öka i början av 2000-talet, då det fanns ett par individer på Hangö udd. Han tippar på att det i dagens läge finns fyra fem vargar här. Populationen i hela landet har ökat och eftersom vargen behöver ett rätt stort revir sprider de ut sig.
– Alla observationer från Pojo de senaste dagarna har handlat om en ensam varg, säger Lindholm, men de kan vara flera. Det finns stora skogar i Fiskars som passar vargen.
Det kan också handla om en unghane, som blivit utdriven från sin flock. Den som är alfahane vill ha bara honor i sin flock, eftersom andra hanar kan bli konkurrenter.
Ser man en varg ska man se till att hålla ordentligt avstånd, råder Lindholm. Handlar det om en sjuk individ eller en ung hane kan den vara farlig.
– I och med att varg kommit närmare bebyggelse har beteendet förändrats. De märker att människan inte utgör ett hot och blir oskygga cityvargar. Om de sedan känner sig trängda kan de bli farliga och anfalla.
Lindholm påminner om att det är viktigt att den som sett varg så fort som möjligt meddelar den lokala jaktvårdsföreningen. Kontaktuppgifter finns på adressen riistaweb.riista.fi.