Ett kärt återseende i Täkter. Timo-Pekka-Lange t.v., här inbegripen i livligt samtal med Leif Vuorinen, fick i slutet av 70-talet chansen att köra en tur med Axel Nordmans gamla Volvo. Foto: Peter Johansson

Västnylands busstrafik intresserar historiker

Vilken inverkan hade Porkalaparentesen på busstrafiken, inte bara lokalt i Västnyland utan också mellan Helsingfors och Åbo? Bland annat i den frågan kunde en grupp busshistoriker på exkursion till Ingå fördjupa sig under lördagen.

I och med parentesens tillkomst blev busstrafiken mellan Ingå och Helsingfors hänvisad till omvägen via Täkter,  Virkby, Lojo och Nummela, kan Rolf Lundström berätta.
Och busstrafiken mellan Helsingfors och Åbo ökade, på grund av de olägenheter som parentesen innebar för tågtrafiken på kustbanan fyller Juha Mattila i.
Juha Mattila är distriktschef i Nyland för Busshistoriska sällskapet i Finland, Rolf Lundström är liksom sin bror Roland busstrafikidkare i andra led.


Två veteraner


Företaget som brödernas far Rainer Lundström grundade, firar 50-årsjubileum i år.
Under de decennierna har närmare trettio bussar, allt från minibussar till fullstora, fört det lundströmska bussbolagets färger – och givit upphov till album efter album med bussbilder.
Den guldgruvan inventerades grundligt och länge i bussgaraget från 60-talet, efter att gruppen anlänt till Täkter med bolagets veteran-Volvo från 1954.
Grundligt och andäktigt synades sedan också projektet som i en hall väntat på att återupplivningsprocessen skall komma i gång: En Volvo från 1961, som gick i trafik mellan Borgå och Tirmo i Borgå lk fram till 80-talets början och sedan sov törnrosasömn i sitt gamla bolags garage – komplett med rökkupé längst bak, taxa, tidtabeller och spypåsar från tiden.
Ett besök på museet Igor i Degerby avrundade exkursionsprogrammet.


Samlar information


Busshistoriska sällskapet har cirka 1 600 medlemmar och ett trettiotal egna bussar runt om i landet.
Förutom att man samlar bussentusiaster kring ett gemensamt intresse, har man som mål att dokumentera den finländska busstrafiken genom tiderna.
Nu intresserar sig förbundet inte minst för busstrafiken i Västnyland
Man samlar in information om bussbolag som verkat i regionen, om deras bussar, rutter och chaufförer med mera.
Gärna tar Juha Mattila emot bidrag från vem som helst som tycker sig ha något att berätta om ämnet, lämpligen till e-postadressen juhatee.mattila@saunalahti.fi