Det ena köpeobjektet i Billnäs som Olli Muurainen ännu inte lyckats förvärva utgörs av en dryg hektar mark mellan Bruksvägen och ån. På området står en skyddad gammal trävilla. Foto: Nina Ahtola

Ferraria sitter på mark som Olli Muurainen behöver

Olli Muurainen har ännu inte lyckats förvärva två markområden på drygt 1,6 hektar som är av vital betydelse för hans hotellprojekt i Billnäs. De föravtal som för drygt tre år sedan slöts med Ferraria, har inte resulterat i köp.

I juni 2009 ingick Billnäs Samlade Verk Oy ett föravtal med Ferraria Oy Ab om köp av ca 5 400 kvadratmeter tomtmark strax intill f.d. spadfabriken, invid Bruksvägen i Billnäs. Som köpesumma angavs 130 000 euro, i samband med att föravtalet ingicks erlades 30 000 euro av den summan.
Samtidigt slöts ett annat föravtal om köp av ett ca 1,1 hektar stort mark område på andra sidan vägen, det område mellan Bruksvägen och ån där en gammal skyddad trävilla på ca 135 kvadratmeter står. Där angavs köpesumman till 310 000 euro, som dellikvid betalades 30 000 euro.


Olika syn


Nu visar en genomgång av de meddelanden som offentliga köpvittnen tillställer staden, att inga köp har fullföljts vad gäller just de här markområdena.
Gick det alltså så att föravtalen som parterna hade ingått förföll, Olli Muurainen?
– Vi för diskussioner om det, vi har olika syn på det.
Mycket mera detaljer än så vill han inte gå in på, men bekräftar sedan i alla fall att åsikterna går i sär i dubbel bemärkelse:
Parterna har olika syn både på vad man hade avtalat om och på huruvida avtalen har förfallit.
Som han uppfattar det återger ordalydelsen i föravtalen inte tillräckligt väl ”det som vi skakade hand på”. Den överenskommelsen hoppas han att parterna i samförstånd skall kunna bekräfta.
– De här affärerna har vi i tiden avtalat om, de borde nu slutföras, säger han och gör klart att områdena är mycket viktiga ”för hotellhelheten”.


Till salu eller inte?

Enligt Ferrarias nya vd, direktören för Fiskars fastigheter Patrick von Essen har de två föravtalen  förfallit.
Att de fick förfalla utan att köpen kom till stånd, kunde tolkas som att de två områdena inte längre är till salu. Är de eller är de inte till salu?
– Det kommenterar jag inte, säger han.
För att handla rättvist mot motparten, och eftersom det är fråga om ett köp som inte fullföljts avstår von Essen från att kommentera huruvida det finns kopplingar mellan förhandlingarna kring de två markområdena i Billnäs och andra aktuella skeenden i bruken.
Olli Muurainen gör för sin del en gång för alla klart, att det inte finns någonting som länkar samman hans diskussioner med Ferraria och förhandlingarna med Raseborgs stad gällande villkoren för köpet av aktiestocken i Fastighets Ab Bruksbostäder.
Föravtalet om det köpet hade ännu inte i går skrivits under, vid stadsstyresemötet på måndag går den av staden utsatta tidsfristen ut.