"Snörik vinter kan fälla driftsbudgeten"

Samhällstekniska nämnden i Raseborg godkände på onsdagen förslaget till driftsbudget och förslaget till investeringsbudget för år 2013–2015, samt en ekonomiplan för åren 2013–2015.

Samhällstekniska nämnden i Raseborg bantade ner förslaget till investeringsbudget för år 2013 ganska rejält innan det kunde godkännas i går.
I stället för investeringar på nästan 5,7 miljoner euro görs investeringar på cirka 4,5 miljoner nästa år.
– Enligt förslaget skulle vi satsa en miljon euro på järnvägsbron i Karis, men vi skjuter fram det till 2014. 60 000 euro som skulle användas till att snygga upp Rådhustorget i Ekenäs ströks också, liksom 230 000 euro för en gång- och cykelväg längs Bangatan i Karis, säger nämndens ordförande Berndt Mannström (SDP).
Däremot beslöt man höja anslaget för en järnvägsunderfart vid Brandal i Svedja, Karis, från 200 000 till 300 000 euro. Underfarten är ett samarbetsprojekt mellan staden och Destia.

Satsar på vägar och gator
En stor del satsas på väg- och gatubyggen. Det är bland annat fråga om fråga om en grundförbättring av Gumnäsvägen i Pojo, anläggande av en lättrafikled vid Österbyvägen och Räfnäsvägen i Österby, utbyggnad av Disponentstigen och Kullavägen i Fiskars. Om utbyggnaden av Dönsby west inleds nästa år kan även det medföra kostnader för staden.
Mannström konstaterar att 2013 blir ett tufft år. Driftsbudgetens nettoutgifter föreslås landa på drygt 6 miljoner euro; utgifterna är beräknade till 10 miljoner och intäkterna till 4. Men Mannström konstaterar att hela driftsbudgeten enkelt kan ställas på ända:
– Blir det en snörik vinter spricker den nog, säger han.