Foto: VN-arkiv

Forststyrelsen säljer på Jussarö

Forststyrelsen säljer Jussarö sjöbevakningsstation i Ekenäs skärgård.

 

Forststyrelsens säljer den tidigare sjöbevakningsstationen i östra delen av Jussarö i Ekenäs skärgård.
Byggnaden övergick i Forststyrelsens besittning då Gränsbevakningsväsendet avstod från stationen vid årsskiftet.
Med de intäkter man får från försäljningen av sjöbevakningsstationen ska Forststyrelsen iståndsätta områden på Jussarö.
Sjöbevakningsstationen ligger på östra delen av Jussarö och ingår inte i Ekenäs skärgårds nationalpark, Natura 2000-nätverket eller något annat riksomfattande skyddsprogram. Försäljningen av Jussarö sjöbevakningsstation är ett led i statens fastighetsstrategi. Enligt strategin ska staten avstå från sådana byggnader som den inte kan använda på ett vettigt sätt. Stationen är inte heller kulturhistoriskt värdefull.
På det område som blir kvar hos staten finns byggnader som måste rivas, eftersom de utgör en risk för både folks säkerhet och miljön. Försvarsmakten ordnade tidigare övningar på det gamla gruvområdet på ön.
– Jussarö är ett allt populärare besöksmål. Vi vill göra ön till ett ännu attraktivare mål för frilufts- och båtfolk och till ett bättre ställe för besökarna, säger regiondirektör Matti Määttä vid Forststyrelsens naturtjänster.
Stationsbyggnaden och en liten tomt säljs tillsammans. Västra delen av Jussarö ingår i Ekenäs skärgårds nationalpark och merparten av den östra delen av ön kommer också att reserveras för allmänt rekreationsbruk. Forststyrelsen planerar användningen av området tillsammans med Raseborgs stad, som också uppdaterar områdets generalplan.