Museichef Dan Lindholm vid en förstoring av ett fotografi av Helene Schjerfbeck, taget av Einar Reuter i Skepparträdgården i Ekenäs år 1918. Foto: Johanna Lemström

Schjerfbeck har lockat tusentals till museet

Att det i år gått 150 år sedan Helene Schjerfbeck föddes har firats med fyra olika utställningar runt om i landet jubileumsåret till ära. Något som gett konstnären synlighet, men också inneburit konkurrens mellan utställningarna.

I Ekenäs museicentrum Ekta har man parallellt med museets permanenta utställning Helene Schjerfbeck: Liv och konst kunnat se specialutställningen Helene Schjerfbecks syskonsjälar denna sommar.
Syskonsjälar – där verk av Schjerfbecks väninnor Amélie Lundahl, Venny Soldan-Brofeldt, Ada Thilén, Helena Westermarck och Maria Wiik visats – stänger den 14 oktober och plockas därefter ner. Den permanenta utställningen i källaren med verk av Schjerfbeck blir kvar men kommer delvis ändra karaktär då nya verk lånas in och andra återbördas till sina ägare.

Konkurrens känns
Att man känt av konkurrens från de andra Schjerfbeckutställningarna – på Österbottens museum i Vasa, samt på Ateneum och i Villa Gyllenberg i Helsingfors – sticker inte museichef Dan Lindholm i Ekenäs under stol med.
– Det har dels varit konkurrens om verken, dels om besökarna. Men många som sett både vår utställning och Ateneums har tyckt att de kompletterar varandra väldigt väl, säger Lindholm.
Konkurrensen har bidragit till att Ekenäs museicentrum Ekta inte riktigt når upp till målet på 20 000 besökare för Schjerfbeck-utställningen och sommarutställningen Syskonsjälar. Men långt ifrån är man ändå inte:
– Cirka 18 000 besökare har vi hittills haft, så vi får vara nöjda. Responsen har varit god, en person beskrev sitt besök som en perfekt konstupplevelse, säger Lindholm.