Anu Vehmaa har forskat i hur hoppkräftan påverkas av klimatförändringen. Foto: Niclas Erlin

Hoppkräftan ogillar varmt och surt hav

Hoppkräftorna har en viktig roll som näring i den maritima miljön. Men deras välmående kan påverkas negativt av klimatförändringen.

Varmare temperatur och en försurning av vattnet som en följd av klimatförändringen kan orsaka problem för hoppkräftorna i Östersjön.
Det visar Aroniaforskaren Anu Vehmaa i sin doktorsavhandling, som på fredag läggs fram för offentlig granskning i Åbo.
Hoppkräftorna är en viktig del av näringskedjan i vattnet, varför deras framgång i miljön kan ha stora konsekvenser för till exempel fiskbeståndet.
Hon säger att hoppkräftan i sig är ganska tålig mot förändringar i sin livsmiljö.
– Den påverkas inte nämnvärt av det varmare vattnet eller det sänkta pH-värdet ensamt, men tillsammans förorsakar de problem för den.

Förökningen
Anu Vehmaa har undersökt hur det varmare klimatet och havsförsurningen i kombination med giftiga cyanobakterier påverkar hoppkräftornas reproduktion. Ytterligare har hon tittat på hur dieten påverkar reproducerande hoppkräftor.
– Jag har undersökt både direkta effekter av temperatur och pH på hoppkräftorna, samt indirekta effekter via födan. Ju bättre föda de får, desto bättre klarar de sig i miljön.
Anu Vehmaa belyser med sin forskning en viktig men begränsad del av problematiken kring förändringarna i den marina miljön. Hon betonar att det handlar om ett komplext system där en mängd olika faktorer påverkar varandra.
Som exempel på ytterligare stressfaktorer för Östersjön nämner hon föroreningar och en sjunkande salthalt.
– Allt tillsammans kan leda till ganska stora förändringar, säger hon.