Under tiden 1 december till 31 mars provbränner Ekenäs energi avfallsträ vid sidan av flis. FOTO: JOHANNA LEMSTRÖM

Ekenäs energi provar på att bränna träavfall

Den 1 december tar Ekenäs energi i bruk ett nytt bränsle i Björknäs värmeverk. Då börjar en fyra månader lång provperiod då värmeverket ska använda avfallsträ som bränsle i båda pannorna i Björknäs vid sidan av flis.

Ekenäs energi tar i bruk avfallsträ som bränsle i fjärrvärmeverket i Björknäs. Den 1 december till 31 mars provar man på att bränna avfallsträ av klasserna A och B. Träavfallet utgör 15–35 procent av bränslet under dessa fyra månader.
– Det finns många fördomar mot att bränna avfallsträ, men det ska vara och det är renare än den flis vi får från skogen, säger produktionschef Frank Hoverfelt.
Flis från skogen innehåller förutom träflisor även bark, barr och löv medan krossat avfallsträ består av enbart trä.
– Flis från skogen är också fuktigare än avfallsträ.
Det avfallsträ man kommer att testa levereras av L&T Biowatti och Nyved Ab.
– Det utvinns ur lastpallar och olika träförpackningar, säger Hoverfelt.

Få nackdelar
Att avfallsträ är torrare är en klar fördel:
– I synnerhet på vintern är det bra, för fuktigt skogsflis som förvaras ute fryser ju. Torrt avfallsträ gör att förbränningen förbättras.
Dock kan avfallsträ avge större utsläpp av kvävoxider än flis från skogen just på grund av att det är torrare, men några andra direkta nackdelar ser Hoverfelt inte.
Målsättningen med försöket är att producera billigare energi utan att pruta på miljön.
– Kunderna borde bli nöjda. Och vi ska vara lika gröna som förut, säger Hoverfelt.

Miljönämnden förordar
Miljö- och byggnadsnämnden i Raseborg har användandet av avfallsträ på agendan i kväll. För nämnden handlar det ändå enbart om att ge ett utlåtande i ärendet. Nämnden föreslås förorda användningen av avfallsträ i Björknäs värmeverk, samtidigt som nämnden föreslås påpeka att luftutsläppen bör kontrolleras under försöksperioden.