Brando och Anne Chan hoppas att även andra butiker inför åldersgräns för energidrycker. Foto: Nina Ahtola

Matilda sätter åldersgräns för energidrycker

– Då tolvåringar och kanske rentav yngre kom och köpte energidricka upp till fem gånger om dagen fick det vara nog. Det är som barnens öl, säger Anne Chan vid K-market Matilda som från och med denna vecka inte säljer energidrycker åt någon under 16 år.

Köpman Brando Chan förklarar att de fattade beslutet då de tänkte på sina egna barn och hurdan miljö de vill att de ska växa upp i.
– De är ännu så unga att de inte dricker energidrycker, men vem vet hur det skall gå då allt yngre dricker allt mer. Det är en utveckling som vi inte vill vara en del av så vi gör nu vad vi kan.
Är det många unga som handlar energidrycker i er butik?
– Ja, och det har ökat under dessa två år, det har blivit allt yngre och yngre som köper eller har försökt köpa mer och mer.
Har ni fått respons från ungdomarna?
– De har tagit det ganska bra. De utan ålder har sagt att de förstår, men har väl säkert sedan gått och köpt sin dricka någon annanstans. Det är viktigt för oss att ha bra kontakt med de unga.

Värt besväret
Redan innan detta förbud prövade paret Chan på att krympa utbudet och inte placera dryckerna så synligt, men det hjälpte inte. Därför gick man in för ett förbud även om det innebär mer jobb och övervakning.
Någon enstaka ungdom har blivit sur vid kassan och ett visst problem i sammanhanget är att långt ifrån alla har giltiga identitetshandlingar på sig i den åldern. För den goda sakens skull tycker Anne och Brandon Chan att mödan i detta fall är värt besväret och de hoppas att andra butiker skall följa deras exempel.

De är inte ensamma i sin strävan. Ett medborgarinitiativ för att förbjuda energidrycker för barn som är under 16 år inleddes i september och namninsamlingen pågår till 3 mars. Bakom medborgarinitiativet står Suomen Vanhempainliitto och Förbundet Hem och Skola i Finland och organisationernas verksamhetsledare Tuomas Kurttila och Micaela Romantschuk-Pietilä.