En publik på cirka 50 personer fanns på plats då det vankades valdebatt på kommungården i Ingå. Foto: Agneta Sjöblom

Ingåkandidater räknar med kommunfusion

Vem av Ingåkandidaterna har läst kommunallagen? Vad anser de om folkomröstningar och vilka kommuner inkluderar de i begreppet Västnyland?


De och många andra frågor fick sitt svar under Västra Nylands valdebatt som ordnades på kommungården i Ingå på torsdag kväll med Lena Selén som debattledare. 
Kandidater från sex av de sju partier som ställer upp i Ingåvalet deltog i panelen - Vänsterförbundets Silja Rantanen-Niiranen, Samlingspartiets Kristian Jernström, SFP:s Kristian Westerholm, Kristdemokraternas Ari Paloheimo, De grönas Lassi Koikkalainen och SDP:s Britta Lindblom. Däremot hade ingen av Sannfinländarnas tre kandidater möjlighet att delta.

Kommunfusion, hälsovård, planläggning, kommunens inställning till företagsamhet och möjligheten att starta upp ett ungdomsfullmäktige i Ingå var några av de ämnen som togs upp under kvällen. Lena Selén halstrade även kandidaterna med några snabbfrågor om bland annat den egna synen på behovet av gruppdisciplin och vilket fusionsalternativ man föredrar om valet står mellan Raseborg eller Lojo, Raseborg eller Kyrkslätt-Sjundeå, Lojo eller Kyrkslätt-Sjundeå.
På frågan vem som tror på ett självständigt Ingå 2020 var det enbart Silja Rantanen-Niiranen av paneldeltagarna som gav ett jakande svar.