– I en större enhet kan små församlingar hålla sig med tjänster som de annars kanske inte längre skulle ha råd med, säger kyrkofullmäktigeledamot Martin Glader från Pojo. Foto: Johan Kvarnström

Förtroendevalda välkomnar församlingsfusioner

Att se över församlingsstrukturen hade varit nödvändigt även om man hade höjt skattesatsen för kyrkoskatten. Den bedömningen verkar utbredd i kyrkofullmäktige där de förtroendevalda i väntan på en utredning förhåller sig positiva till fusioner.

Gemensamma kyrkofullmäktiges ordförande Karl-Gustav Pihlström från Ekenäs församling anser att det varit motiverat att se över strukturen även om man beslutat att höja skattesatsen.
– En höjning av skatten hade ändå inte löst de ekonomiska problemen, men förstås underlättat en aning. Det gäller nog att både se över fastighetsmassan och sälja en del och effektivera samarbetet för att få ner personalkostnaderna utan att avskeda folk, alltså bara genom naturlig avgång, säger Pihlström.

Positivt i Pojo
Kyrkofullmäktigeledamot Martin Glader från Pojo svenska församling hör till de som för 2013 förespråkat en höjning av skattesatsen.
Oavsett skattesatsen finner han det motiverat att och nödvändigt med ändringar i församlingsstrukturen i Raseborg. Han har suttit med i den arbetsgrupp som funderat på hur man skall få ekonomin i skick. 
Han får ett visst medhåll av kyrkofullmäktigledamot Anna-Lisa Järvinen från Karis svenska församling.
– Det är lite tidigt att uttala sig, men i huvudsak ser jag positivt på saken. Någon förändring måste ske, säger Järvinen.

Inga uppsägningar
Ringa Sandelin från Ekenäs hör till majoriteten i kyrkofullmäktige som inte ville höja skatten eftersom många har det svårt nog redan som det är. Men behovet av att se över verksamheten är ingenting nytt.
– Vi har redan ett par år vetat att vi lever över våra tillgångar. Man måste tänka nytt. Jag är lättad över att vi nu har kommit så här långt, till en situation som hade varit omöjlig för några år sedan.
Det tråkiga som större sparåtgärder brukar föra med sig är uppsägningar, men det finns en utbredd uppfattning om att man skall lyckas utan sådana.
– Det blir säkert ändringar, kanske förflyttningar, men inte uppsägningar. Vi har nog av sådana i samhället redan, säger Sandelin.
I Bromarv är man inte fullt lika ivrig, men Carl-Göran Sundell som är med i både kyrkorådet och kyrkofullmäktige understryker att man inte på något sätt motsätter sig en eventuell fusion, till exempel enligt en modell med en svensk församling för Bromarv, Tenala, Ekenäs och Snappertuna.