Foto: VN-arkiv

Avtal om Bruksbostäderna kompletteras i detaljer

Båda parterna har i sak godkänt föravtal och köpebrev. Men något avtal om försäljningen av aktiestocken i Fastighets Ab Bruksbostäder har ännu inte skrivits under, det sker rimligtvis innan stadsstyrelsen nästa gång sammanträder den 15 oktober.

Som stadsdirektör Mårten Johansson ser det, skall det till vägande skäl för att skjuta fram undertecknandet längre än så.
Raseborgs stads och Olli Muurainens kortfattade besked på torsdagskvällen om  de senaste vändningarna i Bruksbostadsaffären, inbjöd till delvis olika tolkningar.
Muurainen konstaterade att parterna i sak har godkänt föravtalet och det egentliga köpebrevet. Att undertecknandet fördröjs förklarade han med att han ännu inte fått alla dokument och bilagor han begärt eller att det i dem finns fel och onödig tolkningsmån. För VN preciserar han att de dokument han fortfarande saknar har med fastigheterna att göra: Markområdenas avgränsning och en karta i enlighet med den, det nya arrendeavtalet med en inskriven klausul om rätt att inlösa marken.
Staden gick för sin del ut med ett meddelande om att parterna "inte kunnat enas om avtalet gällande försäljningen av aktierna i FAb Bruksbostäder" och att undertecknandet av avtalet fördröjs.
Mårten Johansson bekräftar Muurainens uppfattning att båda parter vill fullfölja affären och att dröjsmålet nu har att göra med detaljer.
– Det finns en hel del detaljer som inte är helt klara.

Ett tjugotal tomma
Antalet hyresgäster i Bruksbostäderna har minskat i år, knappt tjugo av de 105 bostäderna står tomma.
Den negativa trenden satte in i våras. I somras var beläggningen igen rätt god, då hyrde säsongarbetande restaurangpersonal in sig i en del av bostäderna. En eller två nya hyresgäster har, vad fastighetsaktiebolagets styrelseordförande Björn Siggberg vet, flyttat in nu i höst.
Det kan innebära att de tomma bruksbostäderna i Billnäs och Fiskars just nu är aderton till antalet.
Somliga invånare har flyttat till Karis, andra har sökt bostad på den privata marknaden. Det är alltså inte idel bebodda bostäder som byter ägare.
Återstår sedan att se i vilken takt och hur friktionsfritt eventuell fortsatt utflyttning löper.
I köpebrevstexten står att hyresgästerna får bo kvar minst två år efter att föravtalet skrivits under.
Det har Outi Lithen, sekreterare i pro Billnäs, reagerat på. Och vid det här laget kan hon konstatera att ARA ger henne rätt:
Det skall vara minst två år efter att äganderätten har övergått till köparen, konstaterar hon.