Gimli Källberg inspekterar skogens utbud av pinnar. Foto: Nina Ahtola

Lek och vila under bar himmel

Ute i skogen, inte långt från bebyggelsen i Ingå trivs barnen som allra bäst. Här kan man bygga djur av kottar, klättra på stenar och vila middag under bar himmel.

Familjedagvårdaren Heidi Hindersson i Ingå satsar mycket på utevistelser med barnen. Så snart morgongröten är uppäten är det dags att bege sig ut i naturen på äventyr. Treåringarna Fiia Lorimer, Cassandra Österman, Eetu Mannila och snart tvååriga Kalle von Creutlein är redo för en förmiddag i skogen.
– Jag började fundera på vad man kunde göra för att ha möjlighet att stanna ute längre i skogen på dagarna, berättar Heidi Hindersson.
Svaret blev hängmattor att sova middag i, och ett stormkök för att tillreda lunchen. Stiftelsen Pro Juventute Nostra bidrog till införskaffningarna och sedan slutet av våren har barnen haft varsin rejäl hängmatta att vila i efter maten. Nästa steg för att kunna vara ute mera även nu när det börjar bli kyligare är att skaffa sovsäckar. Ordentliga ryggsäckar ska också skaffas så snart det är möjligt.
– Barnen trivs ute i skogen, tiden blir aldrig lång här. Naturen är en motvikt till världen som annars snurrar på. Allt går så snabbt, men här ute får man en chans att lugna ner sig och uppleva naturen med alla sina sinnen, säger Heidi Hindersson.