- Vi har diskuterat varje vecka, i någon form, säger Mårten Johansson om dialogen mellan honom och Jyrki Hakkarainen. Foto: Nina Ahtola

"Konflikten är tragisk"

Alla höga chefer inom staden förväntas göra ett gott och självständigt jobb, och det gäller även utvecklingsdirektören. Det säger Mårten Johansson som betecknar konflikten med Hakkarainen som en tragisk affär.

Stadsdirektör Mårten Johansson medger omgående att friktionen mellan honom och utvecklingsdirektör Jyrki Hakkarainen gett en dålig och märklig bild av staden. Inte endast den kritik Hakkarainen riktat mot Johansson som chef utan också de kritiska ord han lagt fram om processerna och arbetet inom Raseborg har skadat stadens anseende, säger han.
– Utåt har det uppstått en bild av att det handlar om en konflikt mellan Jyrki och mig, men det är bara en del av isberget. Det har hela tiden handlat om en konflikt mellan honom och staden.

Processer
Johansson säger att det gått snett redan från början.
– Allt sedan Jyrki började jobba för Raseborg har han haft olika processer på gång med staden, både som arbetstagare och som privatperson. Det betyder att han dels varit min kollega, dels part i de olika processerna mot staden.
Tvisterna har bland annat handlat om Hakkarainens lön, en fråga som Johansson inte varit föredragande i.
– Under hela perioden har vi haft en medarbetar-motarbetar-situation, säger Johansson och förklarar att hans uppgift som Hakkarainens förman varit ganska knepig.

De träffas och de talar
I offentligheten har det förekommit direkta osanningar, konstaterar Johansson visavi påståendena att dialogen mellan honom och Hakkarainen är helt fryst. Uppgiften att de två inte talat med varandra på flera år stämmer överhuvudtaget inte, säger han.
– Vi sitter båda med i ledningsgruppen, som träffas varje vecka.
Under de mötena talar de två med varandra, men också i övrigt.
– Vi har diskuterat varje vecka, i någon form.
Johansson säger att hela tanken att han och Hakkarainen inte skulle tala med varandra är helt befängd.
– Vi har åkt i samma bil, vi träffas på kaffepauser, vi deltar på samma möten...
Johansson har hållit minst två utvecklingssamtal med Hakkarainen och fört flera diskussioner om ledarskap med honom.

Möter kritiken
Mårten Johansson tar kraftigt avstånd från Hakkarainens kritik att strategiarbetet i Raseborg är dåligt. Han hänvisar till de olika arbetssätt som fullmäktige godkänt och som genomsyrar processerna inom staden, inklusive ekonomin och planeringen. Han konstaterar att Hakkarainen inte pekar på var det eventuellt brister i strategiarbetet.
– Den bild han målat upp i sin kritik överensstämmer inte med verkligheten.
Johansson säger att det sätt som Hakkarainen valt att kritisera staden och dess ledning inte passar en anställd i hög ställning.
– Jag bedömer inte Hakkarainens kritik utgående från hans grundlagsenliga rätt att yttra sig, utan från hans agerande som tjänsteman mot arbetsgivaren.
Johansson hänvisar till tjänsteinnehavarlagen. Det framkommer, som ett svar på en direkt fråga, att Johansson upplevt övertrampen som så grova att han gett Hakkarainen en varning. Det är inget han gärna flaggar med och han säger att varningen gavs för att ge Hakkarainen en chans att korrigera sitt beteende.

Ny öppning?
Johansson och Hakkarainen gick igenom sakerna i tisdags och kom då överens om att de två träffas varje vecka för att lufta och följa upp det som Hakkarainen arbetar med.
– Det var en saklig diskussion.
Vad händer nu?
– Vi tar små konkreta steg framåt.
Johansson tror inte att personkemin mellan honom och Hakkarainen förbättras i en handvändning.
– Vi har hemskt olika syn på saker och ting, till exempel på arbetssätten. Men det behövs olika typer av människor i en organisation och jag tror att vi kan komplettera varandra.
– Jyrki har många starka sidor, säger Johansson.