Några tiotal Billnäs- och Fiskarsbor hade mött upp för att låta sig informeras av bl.a. stadsdirektör Mårten Johansson. Men utbytet blev magert. FOTO: PETER JOHANSSON

Inget avtal om Bruksbostäder ännu

Raseborgs stad och Olli Muurainen har inte lyckats nå enighet kring villkoren för försäljningen av Bruksbostäderna.

Det föravtal som enligt planerna skulle skrivas under i går fördröjs.
Både förslaget till föravtal och köpebrev ges nu offentlighet på stadens initiativ.
Men för de invånare i bruksbostäderna som i går mötte upp till en information i Fiskars blev utbytet magert.
Varför är vi här? Den här informationen var lika med noll, sade ordföranden för Fiskars byaförening Kati Sointukangas då informationenpågått en timme och deltagarna fått veta – så gott som ingenting!
– Folk går ganska heta.
– Föravtalet har inte skrivits under, de säger att avtalsvillkoren ges offentlighet via medierna, refererade Sointukangas medan informationen ännu pågick.

Hemort i fyra år
I utkastet till köpebrev sägs bland annat, att Billnäs Bruk Oy, Hjärnbruket Oy och Manegement Events Oy skall ha sin hemort i Raseborg åtminstone fyra år framåt från det datum då föravtalet skrivs under.
En reservation finns i alla fall med: Villkoret gäller bara om bolagens nuvarande huvudägare ensam kan besluta om hemorten.
Enligt köpebrevet förbinder sig köparen att reparera Bruksbostäderna omsorgsfullt.
Två tidigare bruksanställda får bo kvar sin livstid ut som hyresgäster, de övriga minst två år - alternativt kan de erbjudas ersättande bostäder.
Minst 50 av bostäderna skall hållas i fortsatt bruk som hyresbostäder minst tio år.
Säljer köparen inom den tidsrymden flera än 55 bostäder, blir det att betala en viss ersättning till staden.

Ömsesidigt vite
I kapitlet om köparens ersättningsskyldighet med hänseende till de villkor som gäller invånarnas rätt att bo kvar, stadgas om ett belopp på 40 000 euro per enskilt fall och ett maximibelopp på 900 000 euro.
Föravtalet är i jämförelse med köpebrevet ett klart kortare, mera allmänt hållet dokument.
I det stipuleras om ett ömsesidigt vite på 250 000 euro för den händelse någondera parten, trots att den är förpliktad till det, vägrar att skriva under köpebrevet.