Foto: VN-arkiv/Nina Ahtola

En församling för Bromarv, Tenala, Ekenäs och Snappertuna?

Då kyrkoskatten inte höjs måste församlingarna i Raseborg i stället se över driftskostnaderna och den strukturella helheten för att få ekonomin i balans. En möjlig lösning är att gå in för en gemensam svenskspråkig församling för Bromarv, Tenala, Ekenäs och Snappertuna, samt en för Karis och Pojo.

En sådan fusion utreds som bäst och skulle ge kännbara besparingar även om den vardagliga verksamheten i det stora hela kunde fortsätta som förr på alla håll. Skillnaden vore att de nuvarande församlingar i stället skulle klassas som kapellförsamlingar. Den bedömningen gör kyrkoherde Anders Lindström vid Ekenäs församling.
– Jag tror det vore en väldigt lyckad lösning. Via kapellförsamlingarna finns den lokala anknytningen ändå starkt kvar enligt min uppfattning. Församlingsverksamheten skulle inte påverkas annat än i en positiv och mångfacetterad riktning, säger Lindström.
Han konstaterar att det är för tidigt att gå in på detaljer, men fördelarna är redan tydliga. Som exempel ger Lindström en liten församling som är i behov av kantorstjänster, men ändå inte behöver en heltidskantorstjänst. I en större enhet går det smidigt att tillgodose den typen av behov utan att man riskerar överdimensionera personalstyrkan.
Dessutom innebär en koncentration av administrationen enligt Lindström ett frigörande av resurser för församlingsverksamheten.

En finsk församling för hela staden?
Vad gäller personalen tror Lindström att man i Raseborgs kyrkliga samfällighet samt dess församlingar kommer att kunna göra tillräckligt med besparingar utan att minska på personalen. Det torde räcka med att inte ledigförklara vissa tjänster då folk går i pension och liknande arrangemang som inte inkluderar tvång.
Därtill tror han att rekryteringen kan underlättas i framtiden genom en fusion i och med att han upplever att yngre människor gärna söker sig till större enheter.
Förutom den nämnda eventuella fusionen nämner Lindström sparmöjligheter genom ytterligare fusioner på finska sidan.
De finska församlingarna i Karis och Pojo har redan fattat beslut om fusion, men det är möjligt att det blir en mer omfattande lösning än så. Bland förslagen som utredningsmannen Anders Laxell skall utarbeta och ge till kyrkofullmäktige finns en modell med en enda finskspråkig församling för hela staden Raseborg.
En sådan modell tycker Lindström att det vore klokt att tänka på.
Kyrkan hoppas också få in en del pengar via fastighetsförsäljning, men som Lindström konstaterar ökar detta inte intäkterna för driftssidan.
Trots kraven som den trängda ekonomin ställer förhåller han sig optimistisk.
– Jag tror att mycket klarnar då vi får strukturen klar och tycker det finns goda möjligheter.