Riksväg 25 behöver förbättras på flera ställen. Såväl Matti Saarinen (SDP) som Thomas Blomqvist (SFP) äskar om tilläggsanslag i statsbudgeten för nästa år för riksväg 25. FOTO: VN-ARKIV/MATS ENGBLOM

Riksdagsmän vill satsa på trafiken

De västnyländska riksdagsmännen Thomas Blomqvist (SFP), Maarit Feldt-Ranta (SDP) och Matti Saarinen (SDP) har lämnat in ett flertal förslag om tilläggsanslag i statsbudgeten som skulle gagna Västnyland.

Ett genomgående tema för riksdagsledamot Thomas Blomqvists motioner är vikten av tillräckliga satsningar på vårt vägnät. Ett fungerande nätverk av vägar underlättar människors vardag och är en grundläggande förutsättning för ett aktivt näringsliv. Vägnätets skick har även en stor betydelse för trafiksäkerheten.


Nylands NTM-central blev i november i fjol klar med sin utvecklingsredogörelse för riksväg 25. Blomqvist föreslår nu tilläggsanslag i statsbudgeten för att förbättra vägen i enlighet med redogörelsen. Blomqvist äskar även om mera pengar för investeringar inom basväghållningen i Nyland.
– Inom landskapet finns ett stort behov av satsningar på trafiken. Dels handlar det om att kunna garantera skicket på vägarna ute på landsbygden, dels att kunna trygga smidigheten och säkerheten i tätortsområden.

"Förena Ekenäs och Karis"
Som exempel på lönande investeringar lyfter Blomqvist upp trafiksäkerhetsåtgärder. Leder för lättrafik är ett effektivt sätt att förbättra säkerheten för fotgängare och cyklister i trafiken, säger han.
– I Raseborg förenas stadens två stadscentra, Ekenäs och Karis, av den livligt trafikerade riksväg 25. Med tanke på att Raseborg nu utgör en enda stad, skulle det vara motiverat att förena Ekenäs och Karis med en lättrafikled, säger Blomqvist.
En annan vägsträcka som skulle vara i behov av lättrafikled är sträckan mellan Ekenäs och Tenala längs med stamväg 52.

Miljoner för elektrifiering
Också Matti Saarinen från Lojo äskar om tilläggsanslag för satsningar på trafiken och riksväg 25 ligger också honom nära. Han äskar om 2,5 miljoner euro för grundläggande förbättringsarbeten av vägavsnittet mellan Svartå och Mjölbolsta. 1,5 miljoner euro önskar han att staten satsar på planeringen av en stadsbana mellan Lojo och Esbo. För elektrifieringen av Hangö–Hyvinge-banan äskar han om 45 miljoner euro.
Maarit Feldt-Ranta från Raseborg har undertecknat äskandena om pengar för både riksväg 25 och elektrifieringsprojektet. Själv har hon lämnat in en motion om ett anslag på 1 miljon för att renovera och förstora skolcentret i Svartå.
Blomqvist har därtill lämnat in en budgetmotion gällande anslaget för landsbygdsrådgivning.
– Anslaget för landsbygdsrådgivningen drabbades redan i fjol av en kraftig nedskärning, och därför är det inte motiverat eller hållbart att ytterligare skära ned i finansieringen, säger Blomqvist.
Blomqvist har tidigare i år bland annat lämnat in budgetmotioner med anhållan om anslag för basväghållningen i Nyland, för att förbättra riksväg 25 på sträckan Hangö–Mäntsälä.