Foto: Emmaus

Maarit Kinnunen fick Emmausutmärkelse

Ekenäsbo första mottagaren av Årets Lucie.

Maarit Kinnunen, ny verksamhetsledare för Emmaus i Ekenäs, får den nyinstiftade internationella Emmausutmärkelsen Årets Lucie.
– Det kom som en total överraskning för mig, säger Kinnunen. Det är fint att man hedrar Lucie Coutaz insats för rörelsen.
Hon ser utmärkelsen som ett erkännande för hela verksamheten i Emmaus Västervik.
Vandringsstatyetten Årets Lucie går till en person som ska göra storverk inom Emmausrörelsen. Den ges till en person som får hjulen att rulla och ser till att de goda idéerna blir verklighet.
– Det är ingen pokal för lång och trogen tjänst, även om våra veteraner är värda det, men då skulle det kanske ses som ett slut och som ”tack och hej”. Det fungerar inte inom Emmaus, för här jobbar vi ju tills vi dör, och då är det för sent med medaljer och pokaler. Emmaus symboliserar hopp, liksom Årets Lucie ger hopp om en ännu bättre framtid, sade Emmaus Ålands styrelseordförande Carina Aaltonen i sitt utdelningstal.
Prisutdelningen hölls i samband med det nordiska Emmausmötet på Åland i helgen.
Utmärkelsen Årets Lucie är uppkallad efter Lucie Coutaz (1889–1982), en av medgrundarna till Emmausrörelsen vid sidan om Abbé Pierre.
Vandringsstatyetten är skapad den åländske konstnären Jonas Wilén.

Värvar frivilliga
Angående framtidsplaner säger Maarit Kinnunen att man nu försöker få ett större nätverk och värvar nya frivilliga som kan jobba för Emmaus. I dag har Emmaus Västervik fyra anställda som jobbar på heltid.
– Vi behöver också nya styrelsemedlemmar, säger hon.
I utrymmena på Haugesundsvägen håller man som bäst på med en renovering. Det är möbelavdelningen som behöver mera utrymme, så man har bland annat tagit ner mellanväggar.
På Bokkalaset som börjar nästa vecka i Ekenäs ordnar Emmaus bokbytarmarknad.

Emmaus renoverar på Haugesundsvägen

Emmaus håller på att renovera i lokaliteterna på Haugesundsvägen i Ekenäs, inte i Västervik.