Kyrkoherde Anders Lindström. Foto: Karin Sandell

Kyrkoskatten stiger i Raseborg

Raseborgs kyrkliga samfällighet vill höja kyrkoskatten. En höjning från 1,45 till 1,60 procent ska få ekonomin i balans.

– Den ekonomiska recessionen syns i skatterna, vi ligger kvar på 2007 års nivå, det är ett stort glapp och kostnaderna har stigit överlag, säger Anders Lindström, kyrkoherde i Ekenäs församling.
Gemensamma kyrkorådet föreslår för kyrkofullmäktige att inkomstskattesatsen för år 2013 fastställs till 1,60 procent. Det är en höjning med 0,15 procentenheter från nuvarande 1,45 procent. Fullmäktige sammanträder på torsdag nästa vecka och beslutar då om skatten höjs eller inte.
För en medelinkomsttagare betyder höjningen 54,72 euro mera i skatt nästa år. Enligt beredningen skulle höjningen betyda 530 000 euro till i skatteintäkter. Man räknar dock med en viss eftersläpning så att bara drygt hälften av den summan skulle inbringas redan under nästa år.
– Vi har försökt att spara, men det har ännu inte gett önskat resultat.
Man räknar också med att driftsutgifterna kommer att stiga med 1 procent nästa år jämfört med budgeten för 2012.
När Raseborgs kyrkliga samfällighet grundades var skatten 1,7 procent i Pojo församling, 1,5 i Karis och 1,45 i Ekenäs.
– Enligt de beräkningar som gjordes då skulle vi klara oss med den lägsta skatteprocenten.
Nu måste man alltså tänka om. Anders Lindström påpekar att man ogärna höjer skatten, men nu har gemensamma kyrkorådet beslutat att det är nödvändigt.