Foto: VN-arkiv

Västis ordnar fem stora valdebatter

Den politiska debatten anses vara i behov av en nytändning här i trakten. Genom att arrangera valdebatter i Hangö, Raseborg, Ingå, Sjundeå och Kyrkslätt hoppas Västis kunna dra ett strå till stacken som kallas närdemokrati.

– Under den här valperioden har vi predikat för öppenhet och debatt lite för döva öron. Genom att nu själva ta tag i taktpinnen hoppas vi kunna återuppliva debattglädjen och öka intresset för kommunala frågor, säger Västra Nylands chefredaktör Tommy Westerlund.
– Debatten har speciellt bland politiker varit väldigt blygsam. I kombination med att öppenheten från kommunernas sida inte alltid är den bästa så blir det lite tråkigt. En fri debatt hör till demokratin.
Är det viktigt med debatter där arrangören inte är ett politiskt parti?
– Det finns onekligen en poäng med debatter som har en neutral arrangör. Tidigare har de främst ordnats av partier eller intressegrupper med specifika frågor som de själva vill driva. Vi är en neutral och objektiv arrangör som tar upp sådant som är i kommuninvånarnas intresse, och lyfter fram sådant som politikerna inte hittills velat diskutera så flitigt i offentligheten.
Valdebatterna blir samtidigt ett levande element i tidningens bevakning av kommunalvalet. Läsarna involveras, välkomnas att delta och ställa frågor, såväl i förväg som på ort och ställe.
Inför valdebatterna publiceras förutom informativa annonser också en artikel med väljare som får ge sin syn på vilka frågor som är viktiga i den egna kommunen.

Partier på hugget
Partierna får själva utse en representant till varje debatt. Westerlund glädjer sig över det intresse som partierna visat. Det står redan klart att alla partier ställer upp i Raseborg (9.10), där debatten ordnas i samarbete med Ekenässällskapet, och uppslutningen verkar inte bli något problem i de övriga kommunerna heller.
– Flera partier har redan meddelat vem som deltar och bland dem finns tunga politiska profiler. Jag är nöjd och ser fram emot debatten, säger Niclas Erlin som kommer att fungera som debattledare i Hangö (11.10).
Först ut är debatten i Sjundeå (25.9), följd av Kyrkslätt (2.10) och Ingå (4.10).
– Trenden är att valrörelserna blir allt kortare, men vi börjar en månad i förväg. Nog måste frågor kunna luftas fyra veckor före valet. De två sista veckorna blir det trängsel i spalterna. Det är få som gör långsiktiga kampanjer, säger Tommy Westerlund.

Små och stora frågor
Det finns förstås en mängd gemensamma frågor som berör alla kommuner; de ekonomiska utmaningarna, vårdkostnader, kommunreformen, närdemokrati och en eventuell maktförskjutning från politiker till tjänstemän.
Men Westerlund betonar att även kommunspecifika frågor behöver tas upp till diskussion. Kanske ventileras något viktigt först under en pågående debatt.
Av den anledningen är det viktigt att publiken får delta och att diskussionen inte är för strikt utformad i förväg. En viss flexibilitet hör till fria debatter.
Det är givetvis fritt inträde till dessa tillställningar där det också ordnas kaffeservering.