Carl-Johan Borg lägger tjärade spån på taket till likvagnens monter. Foto: Agneta Sjöblom

Ny sevärdhet i Svartå

I flera decennier tjänade den under Svartåbornas sista färd. I dag har den hästdragna likvagnen fått en värdig slutdestination nedanför kyrkan.

Det man vet om vagnen är att den är tillverkad i Svartå 1915 av baron Linders snickarmästare Wilhelm "Ville" Lindström. Den svarta draperingen är gjord av Svartå damernas syförening. På kuskbänken satt för det mesta KarI Bäcklund medan vagnen drogs av Ilo, en svart halvardennerhäst som hade en liten vit stjärna i pannan. Ekipaget var i bruk fram till mitten av 1950-talet då vagnen magasinerades och förföll i glömska

– Gösta Wolin, som var en av byarådets grundare, hittade vagnen i en av församlingens förrådsbyggnader i början av 2000-talet. Han blev eld och lågor och på den vägen är vi, säger byarådets ordförande Bertel Sundman.

Renoverad i Ypäjä

På rekommendation av Museiverket har byarådet låtit vagnen restaureras av företaget Kiesimestarit i hästkommunen Ypäjä.
Återbördad till Svartå har den nyrenoverade vagnen placerats för allmänhetens beundran i en inglasad monter som ritats av Filip Linder och står nedanför sluttningen till kyrkan. Projektet som pågått i många år börjar nu vara på slutrakan. I början av veckan inleddes arbetet med att lägga spånor, eller tjocka pärtor, på monterns filttak.
På söndag klockan 9.30 ordnas en tvåspråkig ceremoni vid montern. Ceremonin leds av biskop Björn Vikström som senare även håller predikan under högmässan i Svartå kyrka.