Foto: Colourbox

Skabbig varg ska avlivas i Raseborg

Polisen i Raseborg har gett klartecken för att avliva en av skabb angripen varg som på senare tid iakttagits på flera håll i närheten av Ekenäs.

Skabbangreppet innebär inte bara att vargen lider, utan kan också göra den potentiellt farlig då den får svårt att på normalt sätt jaga vilda bytesdjur.

Nära bebyggelse

Överkommissarie Mats Lagerstam bekräftar att han, efter en anhållan från jägarhåll, gett tillstånd att avliva vargen under förutsättning att den med säkerhet är angripen av skabb.
Lovet gäller uttryckligen det sjuka djuret.
Lagerstam är inte främmande för tanken att hunger kan driva vargen att söka mat  i närheten av bebyggelse, med vad det innebär av risk för konfrontationer med husdjur och människor.
I relativ närhet av bebyggelse har djuret också de senaste veckorna observerats – i Trollböle, i Österby, i Leksvall och i Prästkulla.

"Beroende av observationer"

Den jägare som ursprungligen var i kontakt med polisen om den sjuka vargen, men som inte vill framträda under eget namn i offentligheten, ser det som uteslutet att försöka komma åt vargen med hundars hjälp.
Snarare kunde det bli fråga om någon form av drevjakt, det gäller att invänta nya observationer och sedan utan dröjsmål uppbåda ett tillräckligt antal jägare.
– Vi är helt beroende av observationer, konstaterar jägaren.

Hårlöst bakparti

Omkring en halv kilometer från tätbebyggelsen i Trollböle, i skogen i närheten av sitt föräldrahem vid Gamla Dalvägen, mötte Krister Dahlqvist vargen i början av förra veckan.
Sin bil hade han stående på en skogsväg femtio-sextio meter bort, då han med ens fick se vargen på cirka 25 meters avstånd.
Den verkade varken aggressiv eller rädd, däremot gjorde Krister Dahlqvist iakttagelsen att djuret var tydligt angripet av skabb.
Delar av vargens bakparti saknade päls, en del av svansen var hårlös och det hårlösa området sträckte sig en bit upp på vargens rygg.