Karl-Gustav "Kocke" Pihlström var i tiderna med och startade Ekenäs högstadieskolas marknadsprojekt. I år är skolan med för tjugonde gången. Bland annat förvandlas skolgården till en avgiftsbelagd parkeringsplats. FOTO: JOHANNA LEMSTRÖM

Annorlunda skoldagar i Ekenäs

Ett säkrare hösttecken än höstmarknaden med färggranna marknadsstånd och lika färggranna marknadsförsäljare är det svårt att finna i Ekenäs.

Ekenäs högstadieskola är också ett givet inslag på höstmarknaden. I år är det tjugonde gången som skolan genomför sitt marknadsprojekt som involverar elever, lärare och övrig personal. Skolan får in pengar bland annat på att sälja snabblotter, billotter,  svamp och bär, loppisgrejer och biljetter till en parkeringsplats på skolgården.

Marknaden ett otyg
Initiativet till marknadsprojektet kom från skolans förra rektor Karl-Gustav "Kocke" Pihlström efter en förfrågan från Utbildningsstyrelsen om det fanns intresse att lyfta fram fostran i företagsamhet i skolorna.
– Marknaden var ett otyg ur skolans synvinkel. Saldot efter varje marknad var kvarsittning för trettio fyrtio elever som smitit iväg till marknadsplanen. Så jag funderade på om man kunde vända på det, göra marknaden till något positivt.
Och där kom ju företagsamhetsbiten lämpligt med i bilden.
Pengarna som kommer in från skolans alla delprojekt ger eleverna en extra guldkant på något vis. Pihlström nämner bland annat en gitarrförstärkare till skolans musiksal. Att niorna inför sina traditionella klassresor på våren brukar få en slant per elev från marknadskassan är ett annat sätt att ge eleverna något litet extra.

Pengar inte allt
Men allt handlar inte om att få in pengar.
– Elever går också omkring på marknadsplanen och samlar in pengar för Röda Korset och därtill går en grupp ut och gå med åldringar, berättar Pihlström.