Foto: Kuusakoski

Lyckad insamling av skrot i skärgården

Skrotinsamlingen som ordnades i Ekenäs och Ingå skärgård lyckades över förväntan. En fortsättning kan bli aktuell redan nästa sommar.

Tjugosex ton metallskrot och åtta ton byggavfall. Bland annat det var saldot för den skrotinsamling som företaget Kuusakoski ordnade i skärgården i Ekenäs och Ingå under två sommarveckoslut.

Stugägare som ville bli av med skräp kunde på förhand meddela sitt intresse, så lade färjan Klippan till vid deras strand två veckor senare. Ombord på färjan togs byggavfall, ackumulatorer och elapparater. Ett stopp kostade 50 euro.
Stugägarna hade också möjlighet att beställa sand, mylla eller ved med färjan till stugan.
Den insamling som ordnades i juli var betydligt populärare än den i juni.
– Under veckoslutet i juli var vi tvungna att tömma färjan mitt under insamlingen för att få med allt som samlats in, säger materialchef Thomas Söderström på Kuusakoski.
Söderström säger att responsen varit positiv och att det finns efterfrågan för tjänster av den här typen. En fortsättning kan vara aktuell redan nästa sommar.
– Vi funderar på att i så fall dela in uppsamlingsområdet i mindre delar och i stället ha flera insamlingsdagar, så insamlandet blir effektivare, säger Söderström.