I början av nästa år ska den forna BB-flygeln vara klar. Foto: Peter Johansson

Fyra avdelningar blir två

Om Ekåsens barn- och ungdomspsykiatriska avdelningar slås ihop till en mindre enhet, likaså sjukhusets två vu-xenpsykiatriska avdelnin-gar, och om man dessutom drar ner på användningen av hyrläkare samt tar över städning och skötsel av sterilcentral i egen regi. Då kan Västra Nylands sjukvårdsområde klara av att budgetera för ett minusresultat på ”bara” knappt 1,4 miljoner euro nästa år.

De här ingredienserna i en till synes omöjlig ekvation får nämnden för VNS ta ställning till på torsdag.

Sjukvårdsdistriktets vd Aki Lindén konstaterade i somras att det västnyländska sjukvårdsområdets driftskostnader för år 2013 måste minskas med 3 miljoner euro.
Det var en utgångspunkt för den utredning som ledande HNS-överläkaren Markku Mäkijärvi gjorde på uppdrag av Lindén.
Det här är också i linje med distriktsstyrelsens budgetdirektiv, enligt dem ska sjukvårdsområdenas och därmed HNS-koncernens budget vara i balans nästa år.
I balans 2015
VNS-beredningen har i alla fall gjort bedömningen, att det är omöjligt att redan nästa år gallra så hårt i verksamhetsutgifterna som ett nollresultat skulle förutsätta, utan att samtidigt göra stora ingrepp i verksamheten.
Förslaget i sak till nämnden är därför att man för en principdiskussion i frågan samt för HNS-styrelsen föreslår att sjukvårdsområdets resultat nästa år kan uppvisa ett underskott på högst 1,4 miljoner, som inte uppbärs av kommunerna.
Nämnden skulle vidare, enligt förslaget, förutsätta att VNS-områdets budget är i balans senast år 2015.

Tar ut varandra
Vilket är då det ekonomiska upplägg beredningen har räknat med för nästa år?
Jo, för det första att intäkterna från kommunerna stannar vid 37,3 miljoner euro (årets prognos knappt 36,4 miljoner).
Ökade intäkter räknar man vidare med genom försäljning av lokalvårdens och sterilcentralens tjänster till olika HNS-affärsverk (120 000 euro) och ökad försäljning av vård inom specialiteterna urologi och ortopedi.
Ökade intäkter på 1,068 miljoner euro räknar man med att den nya kombinerade jour- och uppföljningsavdelningen i forna BB-flygeln ska ge, och då ansvaret för den lokala prehospitala akutsjukvården – läs: ambulansverksamheten – i enlighet med hälso- och sjukvårdslagen överförs till sjukvårdsområdet ger det VNS ett inkomsttillskott på 1,605 miljoner euro.
Men de två sistnämnda posterna återfinns dessvärre också, oförändrat stora, på utgiftssidan.

Dryg miljon via fusion
På utgiftssidan syns övertagandet av städservicen och sterilcentralen som en inbesparing på 115 000 euro och ett minskande bruk av hyrläkare antas minska driftskostnaderna med 200 000 euro.
Sammanslagningen av Ekåsens barn- (6 platser) och ungdomspsykiatriska (9 platser) avdelningar till en kombinerad avdelning med 4 + 6 platser skulle spara in 200 000 euro nästa år om den genomförs från den första september. På årsnivå, från 2014, räknar man med att spara 450 000 euro.
Slås de två vuxenpsykiatriska avdelningarna (i dag totalt 24 platser) samman till en kombinerad akut- och rehabiliteringsavdelning med 18-20 platser, kan det nästa år spara 300 000 euro.
Per år skulle inbesparingen vara ungefär dubbelt så stor, ca 600 000 euro.