Lyckat projekt för att utveckla mental- och missbrukarvården

Ett projekt för att samordna och utveckla mental- och missbrukarvården i regionen, Mosaik, har gett konkreta resultat. Ett gott exempel på detta är en servicekarta har utarbetats för att invånarna lättare ska hitta vägar till stöd och vård samt hitta information om mental- och missbruksrelaterade problem.

Mosaik är ett av delprojekten i nationella projekthelheten Sinnets nyckel som administreras av Vanda stad. Projektet har till 75 procent finansierats med statsandelar från Social- och hälsovårdsministeriet. Mosaik inleddes januari 2011 till och avslutas officiellt i oktober.

Raseborgs behov att delta i projektet härrör ur faktumet att mentalvårdstjänsterna har ordnats på många olika sätt i Ekenäs, Karis och Pojo samt grannen Hangö då det gällt både primärvården och nyttjandet av specialistvårdens tjänster. Såväl klienter, vårdpersonal som samarbetspartner har haft svårt att veta vilken service som finns att tillgå och av vilken aktör på grund av oklar ansvarsfördelning och brister i vårdkedjorna. Fungerande vårdkedjor upplevdes svåra att bygga upp i den servicestruktur som rådde efter kommunfusionen 2009.

Klar kartläggning
Under projektets gång har det gjorts en omfattande kartläggning över det verksamhetsutbud som finns i olika aktörers regi i regionen, så att överlappande verksamheter kunde uppdagas liksom styrkor och svagheter i samarbetet.
Av kartläggningen framkom bland annat att personalen uppger att tröskeln till service inom primärhälsovården är låg, att specifika arbetsbeskrivningar saknas och att ansvarsfördelningen mellan aktörerna och enheterna delvis är oklar, att den förebyggande missbrukarvården bland ungdomar är bristfällig och att ansvarsfördelningen och samarbetet kring ungdomar med mental- och missbruksproblem är otillräcklig.

Samarbete gynnas
Förutom den nämnda servicekartan, som skall hittas på Raseborgs och Hangös webbsidor senare i höst, har Mosaik resulterat i att personalen har påbörjat arbetet med att utarbeta processbeskrivningar över sin enhet. Intresset för och möjligheten till arbetsplatscirkulation mellan olika enheter har ökat och är inplanerat.
De resurser och den kunskap som finns bland all personal och tredje sektorns aktörer i regionen finns nu bättre till allas kännedom och kan säkert i samarbete utnyttjas bättre. Detta är av stor vikt enligt Eva Storgårds, utvecklingschef inom grundtrygghetssektorn i Raseborg.
– Det är ytterst viktigt med tanke på att personalen inom till exempel vård i hemmet, hälsovårdscentralen och socialbyrån skall kunna ge eller hänvisa klienterna rätt vård.
Även om projektet upphör i oktober så fortsätter utvecklingsarbetet.
– Arbetet med att utarbeta vårdkedjor för patienter med olika problematik och diagnos har varit intensivt och kommer att fortsätta. Arbetet har berört även dokumentation, vårdplan och vårdansvarig, säger Storgårds.
Nationellt har projekthelheten medfört att utvecklandet av mental- och missbrukarvården har fått fart.
– Personer med mental- och missbruksproblematik ökar i alla åldrar och den förebyggande och stödjande vården är viktig för att minska ojämlikheten i välstånd och främja hälsa och möjligheten till ett gott liv.