Foto: VN-arkiv

Polisen avbröt konventsfest i Tenala

Det gick vilt till när elever i Ekenäs gymnasium höll konventsintagningsfest på Fylgia i Tenala i fredags. Polisen fick ingripa och avbryta festen redan vid tiotiden på kvällen.

Det var i fredags som elever från Ekenäs gymnasium firade konventsintagningsfest på Fylgia i Tenala. Ungdomarna hade lov att festa till halv ett på natten, men redan vid tiotiden blåstes festen polisen av festen.

Vid det laget var antalet personer i och kring byggnaden enligt polisens uppskattning kring 250, betydligt mer än man hade tillstånd till. Byggnaden hade också utsatts för skadegörelse, bland annat hade dörrar slagits sönder.
Polisen tillkallades redan ridigare, vid halv åtta, då ordningsmännen inte lyckades hindra hugade festare från att komma in i den redan välfyllda lokalen. En ordningsvakt blev slagen i tumultet och gärningsmannen omhändertogs av polisen.

Tillstånden i skick
Polisen hade fått meddelande om festen i förväg och alla tillstånd var i ordning. Eleverna som arrangerade festen uppskattade att 150-200 skulle delta i festen, vilket enligt räddningsverket är maximiantalet personer som ryms i lokalen på en gång. Man kom överens med polisen om att fem ordningsvakter bevakar festen.
- Nästa gång vi ger tillstånd till en motsvarande tillställning måste vi nog se till att ordningsvakterna är mera erfarna, säger överkommissarie Mats Lagerstam vid Raseborgspolisen.

Bävar inför nästa fest
Vid Norra Tenala hembygdsförening, som hyr ut Fylgia, är man nu osäker på huruvida följande konventstfest som redan är inbokad ska tillåtas.
- Det är klart att vi måste försvara vår egendom mot sådan här förstörelse, säger Susanne Holmberg som sköter uthyrningen.
- Samtidigt skulle vi gärna säga ja, det är ju inte alla som missköter sig, säger Holmberg.
Enligt Holmberg är hyresintäkterna välkomna.
- Det är dyrt att upprätthålla ett sådant här hus, säger hon.
Man har kommit överens om ersättning av skadorna med festarrangören.