Det tog sig! Runt den flammande brasan fr.h. Janne Laine, Ebbe Grönroos, Max Rönnblad, Linus Mattila, Julia Laine och Ida Fahler. FOTO: PETER JOHANSSON

Scouternas Davatorp bas för utomhusdagar

Veden var medhavd och torr, det dröjde inte länge förrän en munter brasa sprakade i kretsen av Äventyrsscouter på utomhusdag vid Davatorp i Ekenäs.

Med klen späntved och tändstickor gick det fort vägen. Elddonet fick bara agera demonstrationsobjekt, då föräldern-ledaren Janne Laine visade scouterna Max Rönnblad, Ebbe Grönroos, Ida Fahler, Julia Laine och Linus Mattila hur det går till att tryggt och säkert göra upp eld utomhus.
Övningen tjänade också ett praktiskt syfte: Över elden skulle åtminstone kaffe kokas i ett senare skede av scoutkåren Ekenäs Skogvandrares utomhusdag.


Följs av flera


Närmare trettio aktiva Skogsvandrare plus en del föräldrar deltar i dag lördag i denna första utomhusdag, vid de tre lokala scoutkårernas gemensamma bas Davatorp alldeles invid Västerby stora friluftsområde.
Enligt kårchef Magnus Lassander skall dagen följas av flera liknande under höstens lopp.
Klubblokalen i Uncans källare är rätt liten.
På Davatorp ges helt andra möjligheter att samla Skogsvandrare ur flera åldersgrupper – Vargungar, Äventyrsscouter, Spejarscouter – till gemensam samvaro kring olika aktiviteter. Inte minst rena utomhusaktivteter av ett slag som är praktiskt omöjliga att genomföra i en ungdomsgårdskällare.
På programmet i dag finns inte bara att göra upp eld, Skogsvandrarna får också göra reparbeten och lära sig första hjälpen.


Redo att rusta upp


Som plats betraktad har Davatorp potential också för förläggningar.
Men i dagens läge händer det att Skogsvandrarna hyr in sig i andra kårers lokaliteter.
Den gamla torpstugan är nämligen inte i bästa skick. Beboelig inomhus, jo, men det svankande och redan nu lappade plåttaket ger klart besked om att någonting rätt snart borde göras åt takkonstruktionen.
Inom kåren håller man nu tummarna för att Raseborgs stad skall kunna ge ett handtag med takreparationen. Kan man bara få den hjälpen utifrån är man enligt Magnus Lassander redo att i övrigt rusta upp och i någon mån invändigt bygga om stugan med egna talkokrafter.
Flyttning av icke-bärande innerväggar, uppfräschning av kök och ombyggnad av en städskrubb till inomhus-torrdass ingår i så fall i planerna.