Wilhelm Fortelius är föreståndare för forskningsinstitutet Aronia. FOTO: NINA AHTOLA

Fem fler år för forskning

Forsknings- och utvecklingsinstitutet Aronia har tolv år på nacken och har hittat en form som tilltalar forskarna och uppenbart finansiärerna också.

Konstsamfundet, Stiftelsen för Åbo Akademi och Raseborgs stad har förbundit sig att stödja Aronias forskning i ytterligare fem år. Under den tiden ska det redan fruktsamma samarbetet inom miljö- och naturfrågor på Campus Raseborg intensifieras ytterligare. Ett kustkunskapskluster är målet.  

Aronias föreståndare Wilhelm Fortelius är en belåten man. Kustlandsteamet på Aronia har sin första femårsperiod bakom sig och har nyligen blivit lovat finansiering för fem år till.
– Vi är glada att man ger den här modellen fem år till. Nu har vi hittat en sådan form som vi tycker fungerar.Erfarna forskare

Hyfsad utdelning

Mellan år 2000 och 2008 testade man olika verksamhetsformer för Aronia. År 2008 då forskarkollegiet kunde anställas var en nystart och under de fem första åren har en fungerande modell utkristalliserats.
Grundidén med forskarkollegiet är att rekrytera på högsta möjliga akademiska nivå. En erfaren forskare kommer med sin egen grupp och sin egen forskningsfinansiering.
Forskarkollegiet sysslar med grundforskning men har specialuppgiften att medverka i de tillämpade projekten för regional kustlandsutveckling som är Aronias specialområde.
Projekt kommer och går och tanken är att också forskarna ska vara en del av den dynamiken. Avtalen med dem som nu jobbar för Aronia går ut vid årsskiftet. De lediganslås inom kort.
Finansiärerna Raseborgs stad, Konstsamfundet och Stiftelsen för Åbo Akademi bidrar tillsammans med 400 000 euro i året. Stadens andel är 150 000 euro i året.
År 2011 tillförde forskarnas egen finansiering 300 000 euro och olika EU-projekt 200 000 euro.
– Vi hade med andra ord en pott på 900 000 euro i rullning. Det är hyfsad utdelning för finansiärernas insats.