Foto: Karin Sandell

De vill hjälpa andra drabbade

En extrem situation kräver snabba speciallösningar. NTM-centralen ordnar kurser enkom för personalen som sades upp vid FN-steel.

Kurserna i jobbsökning och som ordnas för de tidigare anställda vid FN-steel i Koverhar är speciellt arrangerade för just dem.
– Det har att göra med att det var en exceptionell situation då så många sades upp på en gång, säger Frank-Ole Hägglund, byråchef vid Arbets- och näringsbyrån i Raseborg.
Därtill var FN-steel en arbetsplats där ovanligt många arbetat i tiotals år och i princip aldrig behövt lära sig hur man söker arbete.
Nästan 270 personer förlorade jobbet i slutet av juni. När beskedet kom var många på semester. Tiden var knapp för arbetskraftsmyndigheterna att ordna stöd och hjälp eftersom arbetstagarna skulle sägas upp inom 14 dagar efter att företaget gått i konkurs.
– Det är ovanligt med så kort uppsägningstid, vanligen handlar det om ett halvår, säger Kirsi Nylund, arbetarskyddsfullmäktig och sekreterare för metallarbetarnas fackavdelning i Koverhar.
När det stod klart att alla anställda sägs upp inrättade arbetskraftsbyrån ett tillfälligt kontor utanför portarna i Koverhar.
– I fyra dagar hade vi ett provisoriskt kontor tillsammans med FN-steels förtroendemän. Det gick mest ut på att de uppsagda skulle ha möjlighet att anmäla sig som arbetssökande. Samma sak gjordes vid FN-steel i Kimito och Nokia i Salo. Vi kan inte tränga in hundratals människor på vårt kontor så därför behövdes en tillfällig lösning, säger Frank-Ole Hägglund.
Jukka-Pekka Aalto, ordförande för metallarbetarnas fackavdelning i Koverhar, konstaterar att de uppsagda behövde få hjälp med att fylla i blanketter.
– Det gäller att kryssa i rätt ruta. Samtidigt gick det smidigare när det väl var dags för de enskilda samtalen på arbetskraftsbyrån. Grunduppgifterna fanns redan i systemet.

NTM-centralen betalar
Närings-, trafik- och miljöcentralen har köpt de två kurser som ordnas på Axxell för dem som sades upp från FN-steel. Den ena kursen lär ut hur man söker jobb och den andra kartlägger kompetensen hos deltagarna. Vardera är fem dagar lång.
– I vanliga fall köper NTM-centralen dylika kurser tillsammans med företaget i fråga, men eftersom FN-steel gick i konkurs fanns inget företag kvar, säger Frank-Ole Hägglund. 
Till arbetskraftsbyråns uppgifter hör att ordna det praktiska, ta emot anmälningar, se till att kurser ordnas och sedan emot uppgifter om kursdeltagarnas kompetens för framtida jobbansökningar.
– Våra pengar går inte enbart till FN-steel. Alla 270 deltar inte heller i kursen.

Hjälp för alla
Kirsi Nylund hoppas att också de underleverantörer som påverkats av konkursen ska få samma möjligheter.
– Konkurs är det värsta som kan hända.
Både hon och Jukka-Pekka Aalto understryker att ingen ska behöva känna att den hjälp de fått går ut över någon annan.
– På mindre arbetsplatser finns det kanske inte lika mycket resurser att organisera sig och arbetstagarna kan känna sig ensamma, säger Kirsi Nylund.
De har underrättat sina medlemmar och andra uppsagda via sin webbplats och försökt hålla sina samarbetspartners och underleverantörer informerade.
– Ju aktivare man är desto större möjlighet har man att få jobb , man kan inte bara sitta hemma och vänta, säger Jukka-Pekka Aalto.

Kurser som är öppna för alla arbetssökande startar 24 september och 19 november. Den som är intresserad av att delta ska kontakta Raseborgs arbetskraftsbyrå.