Cirka 100 nya studerande välkomnades till Novia i Raseborg.

Försvarsministern välkomnade Novia-gulnäbbar

Försvarsministerns första "riktiga" jobb var som generalsekreterare för studentföreningen STOP vid yrkeshögskolan Sydväst. Det berättade Carl Haglund stolt när han välkomnade 100 nya studerande till Novia i Raseborg.

Haglund konstaterade att studerandena utgör en en viktig pusselbit när det nya Finland byggs upp. Det finns ett påtagligt förändringbehov i högskolevärlden. Det gäller för högskolorna att profilera sig rätt, att samarbeta internationellt och visa sin betydelse för regionen. 

- Högskolorna är en viktig del för vår kulturautonomi och för en fungerande tvåspråkighet.  

Ministern tog också fasta på den utdragna eknomiska krisen.

- Kriden framstår som en kris där de sydeuropeiska länderna levt över sina tillgångar. Men krisen har blottat flera svagheter i Europa och de finns också i Finland. Vår nedgång i handelsbalansen började redan för tio år sedan. Nästa år lånar staten 7 miljarder euro. Det är en ohållbar utveckling. Vi är inte den mönsterelev vi tror att vi är.

Haglund sade att vi har mycket arbete framför oss på hemmafronten. Men vad ska vi bygga vår framtid på? Vi måste jobba mer och längre.  Därför måste det vara lättare att anställa folk. Och kunnigt folk.

- Kunskap är vår konkurrenskraft. Vi kan inte tävla med låga löner eller billiga råvaror. Det behövs kunniga finländare, sade Haglund och sade att han tror på Novia starkt eftersom det är en yrkeshögskola som vågar satsa på framtiden.